prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Širom svijeta: Rusija

Unatoč činjenici da živimo u globaliziranom svijetu, koji se zbog tehnoloških dostignuća sve više “smanjuje i uniformira”, te na neki način gubi svoju raznolikost i šarmantnu tajnovitost, on i dalje ostaje jednako velik i nepoznat svakom pojedincu koji ga nanovo otkriva. Drugim riječima, svijet koji nas okružuje toliko je bogat raznolikostima i nepoznanicama da će uvijek biti vrijedan istraživanja, čuđenja i divljenja.

Kroz seriju članaka mjesečno ćemo predstaviti po jednu od 12 najvećih država svijeta, na način da osim osnovnih podataka o zemljama, otkrijemo i nekoliko zanimljivosti specifičnih za te države. Također, da bi probudili vašu znatiželju i interes o svakoj državi birat ćemo zanimljivosti koje su možda manje poznate. Na put širom svijeta krećemo iz Rusije, najveće države na svijetu, nakon čega avanturu nastavljamo upoznavajući se s Kanadom, Kinom, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilom, Australijom, Indijom, Argentinom, Kazahstanom, Sudanom, Alžirom i Kongom. Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom putovanju!

Rusija

Opći podaci

Površinom najveća država svijeta (17.075.400 km2), Rusija ili službeno Ruska Federacija, proteže se od istočne Europe do sjeverne Azije, te na zapadu od Baltičkog i Crnog mora do Tihog Oceana na istoku. Rusija se dijeli na zapadni europski i istočni azijski dio koje prirodno dijeli gorje Ural od Sjevernog ledenog mora na sjeveru do Kazahstana na jugu. Iako najveća po površini, Rusija je zbog slabe naseljenosti po broju stanovnika tek osma na svijetu s više od 140 milijuna stanovnika od kojih većina živi u europskom dijelu zemlje.

Glavni grad Federacije je Moskva smještena na europskomMapa Rusije dijelu države, a od većih ruskih gradova izdvajamo Sankt Petersburg, Novosibirsk, Nižnji Novgorod, Jekaterinsburg, i Kazan. Osim Rusa koji čine oko 80% stanovništva, od brojnijih etničkih skupina Federacije valja izdvojiti Tatare, Ukrajince, Čuvaše, Čečene i Armence.  Danas je Rusija federativna republika s polupredsjedničkim sustavom, te je podijeljena na 83 federalna subjekta.  

Prirodna obilježja

Pošto Rusija zRuski pejzažauzima veliki prostor od istočne Europe do sjeverne Azije njena su prirodna obilježja vrlo raznolika. Na europskom dijelu dominira Istočnoeuropska ravnica gdje prevladava kontinentalna klima, koja na sjeveru postepeno prelazi u polarnu, a uz crnomorsku obalu u mediteransku klimu. Također, uz obalu Kaspijskog mora nalazi se i polupustinja, a na jugu europske Rusije na gorju Kavkaz i najveći europski vrh Elbrus visok 5633 m.  Zapadnim Sibirom proteže se ZapadnosibirSibirciska ravnica, a na jugu i istoku Sibira pa sve do Tihog oceana protežu se planinski lanci s vrhovima iznad 2000 m. Na ovom području još se nalazi i najdublje jezero na svijetu, Bajkalsko jezero, duboko 1637 m. Sibirom uglavnom prevladava oštra kontinentalna klima koja na njegovom sjevernom dijelu prelazi u polarnu i planinsku, a na krajnjem ruskom istoku u monsunsku klimu. Zbog svog položaja na širokom prostoru eurRuski pejzažoazijskog kontinenta Rusija ima brojne susjede, pa tako na zapadu ona graniči s Norveškom, Finskom, Estonijom, Latvijom, Bjelorusijom i Ukrajinom, na jugu s Gruzijom, Azerbejdžanom, Kazahstanom, Kinom, Mongolijom, Sjevernom Korejom i Japanom, a na krajnjem istoku putem morske granice sa Sjedinjenom Američkim Državama.

Povijesne crtice

Crveni trg u MoskviPovijest ruske države seže još u 9. stoljeće kada Varjazi, koji vjerojatno potječu iz Skandinavije i povezuje ih se s Vikinzima, ujedinjuju područja gdje su živjeli istočni Slaveni u jednu državu. Oni u drugoj polovici 9. stoljeća premještaju prijestolje iz Novgoroda u Kijev, iz čijeg se centra uskoro razvija velika i moćna Kijevska Rusija koja je temeljila svoj razvoj na trgovini između Bizanta i Skandinavije. Krajem 10. stoljeća Rusi prihvaćaju Pravoslavlje. Nakon čestih provala Turkijskih plemena tijekom 11. i 12. stoljeća, te konačno nakon invazije Mongola u 13. stoljeću dolazi do raspada Kijevske Rusije i njeno cijepanje na više kneževina među kojima se najviše počinje razvijati Moskovska kneževina u 14. stoljeću. Kneževina se tijekom 15. stoljeća širi i oslobađa od Tatara, da bi se u 16. stoljeću njen knez Ivan IV. Grozni okrunio za prvog ruskog carKip kralja Petra I. u Sankt Petersburgua. U 17. stoljeću na vlast u Rusiji dolazi obitelj Romanov, od čijih se predstavnika najviše ističe Petar I. Veliki koji je reformirao državu po uzoru na zemlje zapadne Europe. Tijekom 18. i 19. stoljeća Rusija je proširila svoj teritorij na susjedna područja, no poraz u Rusko-Japanskom ratu (1904.-1905.) doprinosi okolnostima pod kojim dolazi do revolucije 1905. godine, nakon čega se Rusija reformira te se ubrzo osnova i ruski parlament Duma. Zbog učestalih poraza ruske vojske za vrijeme prvog svjetskog rata dolazi do širenja pobuna u glavnim gradovima Carstva, nakon čega slijedi smjena carske obitelji 1917. godine i stvaranje republike. Ubrzo nakon što je Rusija postala republika vlast u zemlji preuzimaju komunisti na čelu s Vladimirom Lenjinom koji formira Savez Sovjetskih Sankt Petersburg, trgSocijalističkih Republika. Nakon njegove smrti vlast preuzima Josif Staljin koji je doba svoje vladavine (1928.-1953.) obilježio učvršćivanjem komunističke vladavine nauštrb vlastitog naroda. Poslije pobjede u drugom svjetskom ratu, za koju je veliki doprinos dao ruski narod, tijekom druge polovice 20. stoljeća rusku politiku je obilježiloRuska narodna nošnja i običaji razdoblje Hladnog rata, usred kojeg je Sovjetska ekonomija počela propadati što je dovelo do konačnog raspada SSSR-a 1991. godine na 15 država i formiranja Ruske Federacije. Nakon teškog razdoblja tranzicije, rusko gospodarstvo koje se temelji na izvozu energenata i domaćoj potrošnji, danas se kreće u pozitivnom smjeru. Od brojnih poznatih Rusa koji su obilježili svjetsku povijest i kulturu izdvajamo književnike Fjodora Dostojevskog, Lava Tolstoja i Antona Čehova, zatim skladatelje Igora Stravinskog i Petra Ilijiča Čajkovskog, te slikare Andreja Rubljova i Vasilja Kadinskog.

vrh

Zanimljivosti

Od brojnih zanimljivosti koje su vezane uz ovu veliku zemlju, prebogatu povijesno-kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama izdvajamo Transsibirsku prugu, legendu o Baba Jagi, priču o prvom svemirskom putniku psu Lajki, te vas upoznajemo s ruskom drvenom lutkom Babuškom.

Transsibirska pruga

Pejzaž na Transibirskoj rutiTranssibirska pruga je najveća i najpoznatija svjetska željeznička ruta, to jest, mreža željezničkih pruga koja prolazi kroz cijeli Euroazijski kontinent, te povezuje europsku Rusiju sa Sibirom i njenim istočnim krajevima. Iako pruga ima tri pravca, njen glavni pravac dugačak 9288,2 km odnosi se na Transsibirsku rutu koja prelazi kroz čak osam vremenskih zona. Put glavnog pravca započinje u Moskvi, te se nPejzaž na Transsibirskoj rutiastavlja prelazeći kroz europski dio Rusije i preko Urala kroz Sibir, završavajući svoju putanju na ruskom krajnjem istoku, u gradu Vladivostoku na Tihom oceanu. Ostala dva pravca nastavljaju se prema Mongoliji i Bajkalskom jezeru, i oba dva završavaju u Pekingu, glavnom gradu Kine. Prvi dio pruge koji se odnosi na istočni dio magistrale, građen je u razdoblju od 1891. do 1916. godine, iŽeljeznička stanica na Transibirskoj pruzi bio je dugačak oko 7000 km, te je između ostalog bio izgrađen iz političkih razloga, da bi zaštitio ruski daleki istok. Kao nekada, pa tako i danas ova pruga predstavlja kralježnicu Rusije u ekonomskom, političkom i sigurnosnom smislu. Njena izgradnja uvelike je doprinijela razvoju sibirske i tihooceanske obale. Relacija pruge predstavlja najkraći put između Europe i Azije, a koristi se za transport dobara  iz Kine i Japana u Europu.

Mapa Transibirske prugeOsim ekonomske i političke vrijednosti, Transsibirska pruga ima i sve veći turistički značaj, što i ne čudi pošto ova čarobna ruta prolazi raznolikim prirodnim krajolicima, gdje se kroz prozorske okvire na vagonima izmjenjuju različite kulture i pejzaži, te se tijekom puta susreću zanimljivi ljudi. Iako obično treba oko šest dana da bi se prešao glavni pravac, putnicima se preporuča da zastanu na stanicama pruge kako bi obogatili svoPejzaž uz dio Transsibirske prugeje iskustvo. Osim što mreža pravaca omogućava jedinstven način za upoznavanjem Rusije, Kine i Mongolije, samo neke od čari puta su svakako i susret s dobroćudnim Sibircima, uživanje u netaknutoj Željeznička stanica na Transsibirskoj pruziprirodi poput Bajkalskog jezera, te upoznavanje s mjestima kao što su Novosibirski, Irkutsk i Vladivostok. Od ostalih zanimljivosti vezanih uz trasu još valja istaknuti kako ruta prolazi kroz 87 gradova i 16 rijeka, a kao posebne atrakcije izdvajamo mramornu zgradu željezničke stanice u Slyudyanki i most preko rijeke Amur. U svakom slučaju, Transsibirska pruga nudi jedinstvenu priliku da se svi oni koji to žele na siguran i relativno jeftino  način upoznaju s kulturom i prirodom Rusije i Azije.                           

vrh

Baba Jaga

Ilustracija Baba JageBaba Jaga je biće koje u slavenskoj mitologiji predstavlja šumskog duha, čarobnicu ili vješticu. U ruskim i slavenskim pričama za njezin lik se još često koriste i nazivi Baba Roga ili Baba Zima. Iako se u brojnim pričama Baba Jaga opisuje na različite naIlustracija Baba Jagečine, ona se uglavnom prikazuje kao ružna starica dugog nosa i željeznih zubi, koja može letjeti na metli ili u čarobnom kotlu, te može biti neprijatelj ali i mudri prijatelj junacima u bajkama. Ona živi u kolibi koja se kreće na kokošjim nogama ili nozi, te često ima pomagače poput bijelog, crvenog i crnog jahača, koji simboliziraju dan, sunce i noć, te može kontrolirati prirodne elemente i životinje. Također, jedna od njenih karakteristika je sposobnost mijenjanja oblika u primjerice vranu, ponekad ima i dvije starije sestre istog imena, a zna oteti djecu ili prijetiti da će djecu pojesti.

Ilustracija Baba JagePretpostavlja se da prezentacija njene kolibe potječe od nomadskih naroda u Sibiru koji su u odsutnosti čuvali namirnice od životinja u kolibama bez vrata i prozora, postavljenim na drvene potpornje koji su podsjećali na kokošje noge. Isto tako, postoji pretpostavka da su stari Slaveni imali običaj sahranjivati mrtve u takvim koliIlustracija Baba Jagebama. U pričama u kojima je prikazana kao mudra starica, ona pomaže junacima čista srca darivajući im čarobne predmete koji im pomažu u njihovoj potrazi za istinom, mudrošću i znanjem. Bez obzira je li prikazana kao pomagač ili neprijatelj, Baba Jaga simbolizira neukrotljivu božicu mudrosti koja donosi smrt egu, nakon čega slijedi ponovno rođenje. Konačno, važno je istaknuti da su upečatljivi lik Baba Jage često koristili i još uvijek koriste brojni ruski ali i svjetski umjetnici u raznim pričama, stripovima, filmovima, crtićima i video igrama.

vrh

Lajka

Pas Lajka u letjelici Sputnik 2Iako je njeno pravo ime bilo Kudravka, prvo zemaljsko živo biće u svemiru poznatije je široj javnosti kao pas Lajka. Točnije, ubrzo nakon što je uzeta s ulica Moskve u svrhu ruskog svemirskog istraživanja i testiranja mogućnosti života u bestežinskom stanju, mješanka Kudravka je dobila nadimak po sibirskoj lovačkoj pasmini. 3. studenog 1957. godine Lajka je lansirana u svemirPoštanska marka s likom Lajke u Sovjetskoj letjelici Sputnik 2, te iako je ovim dokazala da je život u bestežinskom stanju moguć, njen povratak na Zemlju nije bio planiran jer letjelica nije imala razvijenu tehnologiju za prizemljivanje. Pretpostavlja se da je Lajka bila stara tri godine.

Pošto u toSpomenik Lajki u Moskvi vrijeme nije bilo poznato kako lansiranje u svemir utječe na živa bića, a posebice na ljude, znanstvenici su mislili kako je prije slanja ljudske posade potrebno napraviti probno lansiranje sa životinjama. Zanimljivo je kako se tek 2002. godine saznalo da je Lajka umrla samo nekoliko sati nakon lansiranja, vjerojatno zbog stresa i previsoke temperature izazvane kvarom, a ne kako se do tada vjerovalo da je preživjela nekoliko dana u svemiru. Bez obzira na okrutnost, rezultati ovog testiranja su doprinijeli stvaranju uvjeta za slanje ljudske posade u svemir. U znak zahvalnosti podignut joj je spomenik u travnju 2008. godine nedaleko vojne zgrade u Moskvi, gdje je bila trenirana za povijesni let u svemir.        

vrh

Babuške

Primjer ruskih drvenih lutaka - babuškiBabuške (ruski Matrjoške) predstavljaju prepoznatljiv ruski suvenir. Ova igračku ili drvena lutka specifična je po tomRučno oslikavanje lutke babuškee što se unutar najveće lutke nalazi više lutaka, od kojih svaka veća sadrži manju do koje se dolazi otvaranjem veće. Jedan komplet sadrži najčešće pet ili više lutaka. Oblik igračke je otprilike cilindričan s okruglim i oblim vrhom, koji predstavlja glavu, dok su ruke naslikane, a postolje je ravno. Prema tradiciji glavne vanjske lutke predstavljaju žene u narodnoj nošnji, dok unutarnje figure mogu biti i muškarci, a često najmanja lutka predstavlja dijete i ne otvara se. Iako su Babuške uglavnom oslikane na temu djevojaka u narodnoj nošnji, teme mogu biti i likovi iz raznih bajki ili čak stvarne osobe poput političara. Za lutke koje predstavljaju starije žene se u Rusiji obično koristi izraz Babuške, dok se za lutke koje predstavljaju starijeg muškarca koristi izraz Deduška.

InspirPrimjer ruske drvene lutke deduškeacija za stvaranje prvih Babuški je došla od sličnih japanskih suvenira oko 1890. godine. Poznato je da je prve Babuške izradio Vasilj Zvjozdočkin premPrimjer ruskih drvenih lutaka - babuškia dizajnu umjetnika Sergeja Maljutina, koji ih je i oslikao inspiriran japanskim drvenim lutkama. Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine Babuške su bile nagrađene brončanom medaljom, nakon čega su se počele izrađivati širom Rusije i postale nacionalnim suvenirom. Danas moderni umjetnici izrađuju Babuške na brojne načine, koristeći raznolike teme, pa se čini da tradicija započeta prije nešto više od stotinjak godina ima svjetlu budućnost.

vrh

Korištena literatura:

Natek, K. i Natek, M. (2000). Države svijeta 2000 (prijevod sa slovenskog Opačić, V. et all). Mozaik knjiga, Zagreb; 434-447.

Klemenčić, M. (ur.). (1997). Atlas Europe. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb; 152-162.

Izvori:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html
http://www.infoplease.com/ipa/A0107909.html
http://www.travelallrussia.com/facts-about-russia/
http://en.wikipedia.org/wiki/Russia
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rusija
http://www.waytorussia.net/TransSiberian/Intro.html
http://hr.wikipedia.org/wiki/Transsibirska_pruga
http://www.visitrussia.org.uk/transsiberian.htm
http://www.oldrussia.net/baba.html
http://www.mythinglinks.org/BabaYaga.html
http://hr.wikipedia.org/wiki/Baba_Jaga
http://en.wikipedia.org/wiki/Baba_Yaga
http://en.wikipedia.org/wiki/Laika
http://hr.wikipedia.org/wiki/Lajka
http://thepeoplescube.com/red/viewtopic.php?t=1872
http://www.novareinna.com/bridge/laika.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Matryoshka_doll
http://matryoshkastore.com/
http://www.stpetersburger.com/html/matryoshkas.html
http://russian-crafts.com/nesting-dolls/history.html

Fotografije u tekstu su preuzete s:

http://www.mayhewinternational.org/places/russia/images/russia_flag.png
http://www.bugbog.com/images/galleries/russia_pictures/russia_pictures_door.jpg
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/maps/maptemplate_rs.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/photo_gallery/rs/photo_gallery_B1_rs_1.html
http://www.visitrussia.org.uk/golden-ring.htm
http://www.geographia.com/russia/
http://www.geographia.com/russia/baikal01.htm
http://www.geographia.com/russia/arctic01.htm
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/photo_gallery/rs/photo_gallery_B1_rs_6.html
http://www.geographia.com/russia/trasib01.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_Trans-Siberian_railway.png
http://www.parovoz.com/maps/transsib.jpg
http://www.visitrussia.org.uk/transsiberian.htm
http://www.transsiberianrailway.org/trans-siberian-route.html
http://www.seat61.com/Trans-Siberian-pictures.htm
http://www.seat61.com/Trans-Siberian-pictures.htm
http://www.seat61.com/Trans-Siberian-pictures.htm
http://stankova-dromofobija.bloger.hr/post/lajka/418887.aspx
http://starchild.gsfc.nasa.gov/docs/StarChild/space_level2/laika.html
http://thepeoplescube.com/red/viewtopic.php?t=1872
http://www.stpetersburger.com/html/matryoshkas.html
http://russian-crafts.com/nesting-dolls/history.html
http://russian-crafts.com/nest/history/first.jpg
http://www.mythinglinks.org/BabaYaga.html
http://www.mythinglinks.org/BabaYaga2.html

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.