prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
najveće države
Demokratska Republika Kongo

Demokratska Republika Kongo

Dragi čitatelji, Demokratska Republika Kongo je posljednja zemlja s kojom ćemo se upoznati na našoj poučnoj avanturi kroz dvanaest najvećih država svijeta. Smještena u srcu afričkog kontinenta DR Kongo se ističe kao zemlja s belgijskim kolonijalnim nasljeđem u kojoj živi na stotine različitih etničkih grupa. Unatoč bogatim prirodnim resursima i velikoj biološkoj raznolikosti DR Kongo je danas, nažalost, jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, na što su uvelike utjecale vrlo nestabilne političke prilike i dugotrajni oružani sukobi koji su uslijedili u zemlji nakon stjecanja samostalnosti od Belgije 1960. godine.

Demokratska Republika Kongo

Alžir

Alžir je pretposljednja država s kojom ćemo se upoznati na našem poučnom putovanju kroz dvanaest najvećih zemalja svijeta. Smješten na sjeveru Afrike, Alžir je najveća zemlja na Sredozemnom moru, druga po površini na afričkom kontinentu, te jedanaesta po površini najveća država svijeta. Također, određen svojim povoljnim smještajem na Sredozemlju i pustinjskim zaleđem na jugu, Alžir se ističe bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem koje se veže uz povijest drevne Numidije, Kartage, Rima, Bizanta, Španjolske, Osmanskog carstva i Francuske republike. Stekavši samostalnost od Francuske tek 1962. godine, Alžir danas temelji svoj gospodarski razvoj na proizvodnji nafte i zemnog plina te je važan član mnogih međunarodni političkih i gospodarskih organizacija. Pozivamo vas na još jednu šetnju širom svijeta na kojoj pored općih podataka o Alžiru možete saznate više i o rimskom naselju Djemili, Nacionalnom parku Tassili n'Ajjeru, te narodu Kabila.

Demokratska Republika Kongo

Sudan

Iz Kazahstana putujemo na sjeveroistok Afrike gdje ćemo se upoznati sa Sudanom – desetom po površini najvećom državom svijeta koja je ujedno i najveća država afričkog kontinenta. Premda se ističe bogatim kulturno povijesnim nasljeđem koje se veže i uz povijest Egipta, Sudan je relativno mlada zemlja koja je stekla svoju samostalnost tek sredinom 20. stoljeća. Nakon neovisnosti Sudan se našao u dugotrajnim etničkim, vjerskim i ekonomskim sukobima od kojih se poslije uspostavljanja gospodarskih reformi krajem prošlog stoljeća počeo uspješno oporavljati. Kao zemlja koja temelji svoj razvoj na posjedovanju bogatih prirodnih izvora Sudan danas predstavlja državu s jednim od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu. Ukoliko pored općih podataka o Sudanu želite doznati više i o brdu Jebel Barkal i drevnom gradu Napati, čuvenim nubijskim piramidama te Nacionalnom parku Dinderu tada vas pozivamo da nam se pridružite na još jednoj šetnji širom svijeta.

Demokratska Republika Kongo

Brazil

Nakon Sjedinjenih Američkih Država naše putovanje najvećim državama svijeta nastavljamo u Južnoj Americi upoznavajući se s Brazilom i zanimljivostima koje se vežu uz ovu petu po veličini zemlju na svijetu. Kao država koja je izgrađena na temeljima multikulturalizma te objedinjuje starosjedilačku indijansku, zatim europsku i afričku, ali i azijsku tradiciju, Brazil se ističe u svijetu svojom jedinstvenom kulturom te posebnim umjetničkim izražajima i običajima. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ovom putovanju, te da pored općih podataka o ovoj velikoj i prelijepoj zemlji saznate više o brazilskom karnevalu, borbenom plesu capoeiri i 31. Ljetnim olimpijskim igrama.

Demokratska Republika Kongo

Kazahstan

Nakon Argentine putujemo u predjele središnje Azije gdje ćemo se upoznati s Kazahstanom i njegovim zanimljivostima. Iako u ovoj devetoj po površini državi svijeta uglavnom prevladavaju nizinska područja, Kazahstan je također mjesto velike zemljopisne raznolikosti gdje se skladno izmjenjuju nizinska, brdovita, planinska i pustinjska prostranstva, praćena velikim brojem jezera. Kao država izgrađena na bogatom kulturnom nasljeđu Kazahstan se od osamostaljenja 1991. godine do danas postepeno razvio u sve značajniju političku i gospodarsku silu središnje Azije. Pozivamo vas da nam se pridružite na još jednoj šetnji najvećim državama svijeta te pored općih podataka o Kazahstanu saznate više o Aralskom jezeru, najvećoj svemirskoj luci Bajkonuru i tradicionalnom kazahstanskom žičanom instrumentu dombri.

Demokratska Republika Kongo

Argentina

Naše putovanje najvećim državama svijeta nastavljamo u Argentini, osmoj po površini najvećoj državi svijeta te drugoj najvećoj državi Južne Amerike. Ova velika zemlja ističe se kulturnim nasljeđem starosjedioca Indijanaca i europskih doseljenika, bogatom florom i faunom te razvijenim turizmom, industrijom i poljoprivredom. Pozivamo vas, dragi čitatelji, da nam se pridružite na još jednom poučnom putovanju širom svijeta te da pored općih podataka o Argentini saznate više o čaju od biljke mate, o plesnom i glazbenom stilu tangu i slapovima rijeke Iguazu.

Demokratska Republika Kongo

Indija

Sedma po površini te druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, Indija je prije svega država izgrađena na temeljima kulturnog pluralizma koja zbog svoje bogate povijesti i tradicije neprestano k sebi privlači brojne posjetitelje. Kao mjesto na kojem se razvilo više svjetskih civilizacija, Indija je kroz stoljeća oblikovala jedinstvenu raznoliku kulturu te je od izborene samostalnosti koju je stekla sredinom 20. stoljeća do danas prerasla u jednu od najbrže rastućih gospodarskih svjetskih sila. Ukoliko pored općih informacija o ovoj velikoj i zanimljivoj zemlji želite saznati više i o indijskoj svetoj rijeci Ganges, zatim o remekdjelu svjetskog kulturnog nasljeđa Tadž Mahalu, te posebnom dijelu indijske filmske industrije koja se naziva Bollywood, tada vas pozivamo da nam se pridružite i na ovom putovanju.   

Demokratska Republika Kongo

Australija

Šetnju najvećim državama svijeta nastavljamo u Australiji, šestoj po površini najvećoj zemlji svijeta koja se između ostalog ističe jedinstvenim biljnim i životinjskim svijetom, svojstvenom kulturom starosjedioca Aboridžina te kolonijalnim nasljeđem. Osim što je danas jedna od gospodarski najrazvijenijih i najstabilnijih zemalja svijeta, Australija je također zemlja koja krije mnoge zanimljivosti. Upravo zato vas pozivamo naši dragi čitatelji da nam se pridružite na ovom putovanju te da osim općih podataka o ovoj predivnoj zemlji saznate više i o didžeridu-u, bumerangu i koalama. 

Demokratska Republika Kongo

Sjedinjene Američke Države

Kao relativno mlada država, Sjedinjene Američke Države se  tijekom više od 2. stoljeća svoje neovisnosti uspijevaju razviti u politički i gospodarski najmoćniju zemlju svijeta, koja se danas ističe svojom specifičnom kulturom i tradicijom. Osim što je poznata po prelijepim raznolikim prirodnim prostranstvima što se prostiru od Atlantskog oceana na istoku do Tihog oceana na zapadu, SAD je zemlja koja je izgrađena na temeljima multikulturalizma, liberalne demokracije i kapitalizma te predstavlja kolijevku modernih kulturnih trendova koje danas slijedi cijeli svijet. Ukoliko pored općih podataka o SAD-u želite saznati više o jazz-u, stripu i američkoj piti od jabuka, tada nam se pridružite i na ovom putovanju.

Demokratska Republika Kongo

Kina

Nakon Kanade upoznajemo se s trećom najvećom državom svijeta i njenim zanimljivostima. Riječ je o Kini, velikoj zemlji koja ne samo da je najmnogoljudnija država svijeta već je i jedna od najstarijih civilizacija s kontinuitetom od 4.000 godina. Pridružite nam se na ovom putovanju i saznajte više o Kini, njenom pismu i kaligrafiji, Zabranjenom gradu te kineskim borilačkim vještinama.