prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Škola ih Svetog Petra Orehovca u projektu ACES

„Potaknimo solidarnost – Brinimo o drugima i dijelimo ono što imamo!“ tema je ovogodišnjeg međunarodnog projekta ACES, u kojem će sudjelovati Osnovna škola Sveti Petar Orehovec, kao jedini predstavnik Koprivničko-križevačke županije.

Za sudjelovanje u projektu ACES (Academy of Central European Schools), kojeg je 2006. pokrenula zaklada ERSTE, Osnovna škola Sveti Petar Orehovec izabrana je putem natječaja na koji je bilo prijavljeno 266 projekata iz 15 zemalja srednje i istočne Europe. Sredstva za provođenje projekta dobila su 42 prijavljena projekta, a u njih 10 sudjelovat će škole iz Hrvatske.

U svaki od prihvaćenih projekata uključene su po dvije ili tri škole iz različitih zemalja, a svaki partner u projektu će dobiti 1.600 eura za troškove provođenja projekta, dok je za škole koordinatore predviđen iznos od 1.800 eura.

Partner OŠ Sveti Petar Orehovec je škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca u Srbiji, a u dogovoru s partnerskom školom, Orehovičani su prihvatili koordiniranje projektom. Zajednički projekt nazvali su „I tvoj glas može biti dio rješenja“, jer je kroz ovaj projekt odlučeno ostvariti suradnju sa slijepom djecom u Hrvatskoj i Srbiji. To se planira učiniti kroz niz aktivnosti, a najvažnije će biti snimanje zvučnih knjiga, te radijskih igara.

Pripremit će se po dvije zvučne knjige, jednu hrvatskog i jednu srpskog autora, te radijske igre na temu tolerancije prema različitim nacijama i rasama. Također planiraju se  snimiti i dva kratka dokumentarna filma, a predviđene su i brojne radionice te sportske aktivnosti. Dio njih odvijat će se u Hrvatskoj tijekom prosinca ove godine, a dio u Srbiji tijekom travnja 2016. za kad su planirane petodnevne razmjene učenika. Na razmjenu će putovati po 6 učenika i 2 voditelja iz svake škole.

Projekt se započeo provoditi u listopadu, a završava u svibnju 2016. Prva aktivnost održala se u Sarajevu (od 5. do 8. 10.), gdje su na skupu nazvanom Kick of Meeting prisustvovali predstavnici svih škola uključenih u projekt. Na skupu u Sarajevu s partnerskom školom dogovoreni su svi detalji oko provođenja projekta a prisutni su se upoznali s puno informacija o misiji ACES-a i metodama rada koje preporuča.

Napredak projekta i trenutne aktivnosti, osim na web stranici škole i digitalnog školskog lista Klinček ( web adresa je klincek.com ), moći će se od sredine listopada pratiti i na zasebnom blogu projekta. Koordinator projekta u ime škole OŠ Sveti Petar Orehovec je knjižničarka Stojanka Lesički.