prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je u 1. a razredu Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja uz edukativnu slikovnicu “Pčelica Jelica i medo Edo”, prezentaciju te likovno izražavanje povodom Dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Učenike je u sat uvela školska knjižničarka Anita Tufekčić kroz slaganje puzzli čije je rješenje bio crtež pčele s naslovom obilježavanja današnje aktivnosti a to je Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Uslijedio je razgovor o važnosti pčela kroz prezentaciju a učenici su još dobili zadatak izrezati i obojiti pčelicu koja se nalazi na poveznici.

Slikovnicu „Pčelica Jelica i medo Edo“, koju su učenici dobili na dar izdaje Ministarstvo poljoprivrede u sklopu aktivnosti promocije hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cilj je povećati unos meda u prehrani djece te podići razinu znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane. Namjera je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti.

Učenici su naučili što sve pčele rade, da se sok sa cvijeća zove nektar, da pčele žive u košnici te da tamo nektar postaje med. Također, saznali su što radi pčelar, te što su to saće. I koliko meda uopće može proizvesti jedna pčelica te koja sve ljekovita svojstva ima med za nas i naše zdravlje. Svi učenici su dobili med koji je zapakiran u Nacionalnu staklenku za med. U njoj se nalazi isključivo  med s hrvatskih pčelinjaka, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem.

Program provodi Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Kroz ovaj program želi se promovirati med lokalnih proizvođača koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka, i daje se doprinos razvoju hrvatske poljoprivrede i života u ruralnim sredinama.