prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Solin, grad koji volim!

Učenici 1. b razreda OŠ kraljice Jelene iz Solina, u pratnji svoje učiteljice Anite Čupić i pedagoginje Sanje Matić, od početka nastavne godine sudjeluju u projektu “Solin, grad koji volim”.

Cilj je projekta kod učenika pobuditi ljubav prema njihovom mjestu stanovanja na način da ga što bolje upoznaju i tako još više zavole. Sudjelujući u projektu razvijaju svijesti o važnosti očuvanja kulturnih znamenitosti grada Solina koji obiluje bogatom poviješću. Bilo je dovoljno samo izaći iz učionice i krenuti u obilazak. Lijepo vrijeme im je pomoglo u tome.

Škola se nalazi u blizini rijeke Jadro i Gospinog otoka. Prije mosta, koji vodi do crkve, naišli su na hotel “President”, koji su neki učenici prethodno posjetili. Prisjetili su se da je hotel ustanova u kojoj borave turisti iz cijelog svijeta te da svako veće mjesto, posebno turističko, ima hotel koji može ugostiti posjetitelje.

Prešavši most, učenici su stigli na Gospin otok. Motivirani vlastitim istraživačkim duhom doznali su zašto je otok dobio taj naziv. Objasnili su da je taj dio kopna nekada bio otok sve dok pučani Solina nisu izgradili mostove kako bi lakše stigli do crkve koja je tu bila sagrađena. Gospin otok, najstarije marijansko svetište Hrvata, nastalo je jako davno, u srednjem vijeku. Bilo je okruženo rukavcima rijeke Jadro. Crkvu je dala sagraditi hrvatska kraljica Jelena, a danas se zove crkva Blažene Djevice Marije. S vremenom je dobila naziv Gospa od Otoka.

Nakon istraživanja i povezivanja s povijesnim izvorima uslijedila je zabava kotrljanjem niz livadu u blizini crkve. Veselje i smijeh podsjetili su učenike da je Solin najmlađi grad u Hrvatskoj te da njihovi sugrađani rado dolaze na Gospin otok i uživaju u prekrasnoj prirodi uz rijeku. Pored crkve Gospe od Otoka nedavno je sagrađena nova crkva Svete obitelji koju su posjetili. Doznali su da je to bazilika i da može primiti puno više vjernika nego prijašnja, stara crkva. U njoj se održava župni vjeronauk za buduće prvopričesnike i krizmanike.

Prešavši još jedan most preko rijeke Jadro, došli su do Doma kulture Zvonimir koji je smješten u jedinstvenoj zgradi u samomu središtu Solina. Dom je središnje i krovno mjesto kulturne djelatnosti u gradu u kojem se održavaju brojni koncerti, predstave, izložbe te razni glazbeni i dramski nastupi. Tu se nalazi i uredništvo gradskog lista “Solinska kronika” koja bilježi sve značajno za grad Solin i izlazi jednom mjesečno.

Nastavivši put i prešavši čak sedam mostova na rijeci Jadro, stigli su do Gradine. To je stara utvrda koja potječe iz XVI. stoljeća. Prema predaji, dao ju je sagraditi bosanski paša Husein 1531. Godine, a izgradnja je trajala samo 15 dana.

Nakon toga učenici su krenuli u posjet gradskoj knjižnici. Putem su vidjeli solinsko ribogojilište u kojem se uzgajaju kalifornijske pastrve. Učiteljica i pedagoginja objasnile su im čemu služe veliki bazeni u ribogojilištu.

Stigli su i do gradske knjižnice Solin koja je važno informacijsko, komunikacijsko i kulturno središte Solina.  Učenici rado odlaze u knjižnicu i posuđuju slikovnice i knjige. U obližnjem Teatrinu, koji djeluje u sklopu knjižnice, učenici imaju priliku gledati dječje predstave.

Vrativši se u školske klupe, sve što su vidjeli, dojmove su podijelili s vjeroučiteljicom katoličkoga vjeronauka. Na nastavi Hrvatskog jezika stvarali su slikopriče s tematikom posjeta gradu  i upoznavali riječi mjesnog govora.