prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sto dana do prve diplome

Učenici Srednje strukovne škole u Makarskoj sudjelovali su drugi put u eTwinning projektu 100. dan u školi, autorice Sandre Vuk.

Šest aktivnosti, trideset i tri učenika, od 4. rujna 2023. do 7. veljače 2024. te bezbroj kreativnih trenutaka.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog 100. dana u školi, učenici su predložili ponovno sudjelovanje. Na početku su osmislili aktivnosti na sam stoti dan, no i aktivnosti koje će ih voditi do tog finalnog projektnog dana. Zahvalni Sandri Vuk, autorici eTwinning projekta, dodali su i svoje dane koje su na putu do stotog dana željeli obilježiti na poseban način. Sve su aktivnosti postale sastavnim dijelom školskog kurikuluma kroz redovnu nastavu ili izvannastavne aktivnosti. Prva po redu bila je aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna 2023. Učenici su ponovili osnove pravopisanja i pravogovorenja shvaćajući koliko je pismenost važan dio njihove osobnosti. Potom su pozdravili kraj ljeta izložbom na školskom panou pod nazivom Adio, lito! U ovoj su se aktivnosti posebno iskazali učenici s potrebama sa svojim asistenticama u nastavi.

Na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2023., učenici su pisali sastavke na temu “Da sam ja učitelj”. Zabavnih je misli bilo na pretek. Voljenome gradu kroz četvrtu su aktivnost čestitali njegov dan, a na školskom panou opet je osvanula divna izložba pod nazivom “Sritan ti Dan grada – lipa moja Makarska!”, 24. listopada. Onda je uslijedio cijeli mjesec koji su posvetili hrvatskoj knjizi. U suradnji s Gradskom knjižnicom učenici su upoznali hrvatske književnike, posjetili su književna događanja, pisali su osvrte na događaje. Posebno ih se dojmio susret sa Stipom Božićem koji je predstavio svoje Penjačeve zapise, put do najviših vrhova svijeta. Ležeran i opušten, prepun životnog iskustva, podario je učenicima vrhunsku prezentaciju pozivajući ih da zarone u knjigu i barem na tren i sami dožive planinske vrhunce.

Kao i svake godine do sada, obilježili su i Dan sjećanja na sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Da se nikada ne zaboravi, ali i ne ponovi. Dan 18. studenoga zauvijek je urezan u memoriju hrvatskoga naroda.

Sedma im je aktivnost bila posebno zahtjevna. Učenici su istraživali i suočavali se s pojmom ovisnosti. Pokušali su ući u temu još dublje dobivajući istraživački zadatak, svatko je trebao obraditi jednu od mnogih ovisnosti. Poslije su pričali o svemu, pokušavali osvijestiti potrebu odricanja od svih ovisnosti koje uništavaju živote. Put je težak, ali radom na sebi rezultati su mogući. Naravno, uz podršku i škole i prijatelja, a posebno obitelji. Iz ankete, koju je provela stručna služba škole, razvidno je da su učenici i te kako upoznati s ovisnosti, a postotci kazuju kako ih otprilike trećina ima dodir s nedozvoljenim sredstvima. Pred kraj prvog polugodišta ukrasili su školu božićnonovogodišnjim ukrasima, Advent u Strukovnoj bio je skroman, no najavio je radosne dane koji su ih čekali na praznicima.

U školu su se vratili 8. siječnja da bi na kraju mjeseca obilježili Međunarodni dan obrazovanja. Uz moto Znanje je moć učenici su se pokušavali odreći često izgovorene rečenice «Zašto ovo učim, kao da će mi ikada trebati!» Posljednja aktivnost pred stoti dan bilo je prisjećanje na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja. Učenici su sami istražili pojam holokausta kako bi aktivno sudjelovali na satu povijesti. Nakon svega što se čulo i vidjelo, jedino što su mogli ponavljati rečenica je «Ne ponovila se više nikada takva tragedija!». Na samom kraju učenici su uredili školski pano na temu Marka Marulića budući je 2024. godina proglašena Godinom Marka Marulića, u spomen na 500 godina od njegove smrti.

I onda je došao 7. veljače i 100. dan u školi. Učenici su sudjelovali u šest aktivnosti kroz nastavu hrvatskoga jezika i sata razrednice. Bio je to baš poseban dan. Pohvala svim učenicima, a ozarena lica samo su potvrda da je sudjelovanje u ovom projektu bilo pun pogodak. Lijepo dizajnirana diploma došla im je kao šlag na tortu. Sve su aktivnosti zapisivane, uredno fotografirane i na kraju je nastala digitalna knjiga u Book Creator digitalnom alatu koju možete pogledati OVDJE, za sjećanje na prvih sto dana školske godine 2023/2024.