prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručno-znanstvena konferencija 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem

Stručno-znanstvena konferencija 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem održat će se od 2. do 4. listopada 2019. godine u JUNP Plitvička jezera, Hotel Jezero. Glavna je tema savjetovanja Promjene u narodnom knjižničarstvu – stvarnost, potrebe i suvremeni trendovi.

Organizator je savjetovanja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (Hrvatski zavod za knjižničarstvo – Centar za razvoj knjižnica i knjižničarstva). Suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice) te Samostalna narodna knjižnica Gospić. Partneri su skupa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani (Centar za razvoj knjižnica) i Savez knjižničarskih društava Slovenije (Sekcija za narodne knjižnice)

Rok je za prijavu izlaganja u petak, 12. travnja 2019. godine.

Sažetke je izlaganja potrebno poslati na adresu e-adresu savjetovanje@nsk.hr.

Odabir navedene teme Savjetovanja odražava potrebu skretanja pozornosti na središnju ulogu narodnih knjižnica u razvoju i poboljšanju društva u cjelini, od razine lokalnih zajednica do nacionalne i međunarodne razine. Posebno je važna uloga novih zakonskih i podzakonskih dokumenata u kojima se naglašava način na koji knjižnice i knjižnična djelatnost doprinose strateškom razvoju društva u području informiranja, kulture, obrazovanja, znanosti, inovacija i istraživanja, rada i socijalne skrbi, zdravstva, industrije i gospodarstva. Knjižnična praksa pokazuje da uz temeljne tradicionalne uloge i zadaće, suvremene knjižnice djeluju kao polifunkcionalna središta lokalnih zajednica te doprinose razvoju kulture, informiranja, obrazovanja, cjeloživotnog učenja, socijalne inkluzije i kohezije.

Daljnji razvoj mreže narodnih knjižnica treba biti usmjeren učinkovitijem i djelotvornijem iskorištavanju njihovih potencijala u razvoju hrvatskog društva i njihovo pozicioniranje u okviru kreativnih i kulturnih industrija, čime bi im se omogućila bolja i veća konkurentnost kod prijave na natječaje za neproračunske izvore financiranja uključujući sredstva Europske unije.

Savjetovanje će se održavati u okviru pet podtema, a predviđena je i nova sesija Knjižničarski filmski festival.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva.