prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

STUDENTS INSPIRE US! – Erasmus dan u OŠ Molve

Erasmus dani ove su se godine obilježavali od 10. do 12 listopada. Učiteljice Mirjana Kelemin i Marija Halaček obilježavanje su upriličile u petak, 11. listopada u večernjim satima. predvorju škole izloženi su različiti materijali prikupljeni tijekom godina međunarodne suradnje s drugim školama iz čak 12 zemalja Europe.

Eramsus+  i Comenius  projekti u školi se provode kontinuirano od 2013. godine, kada je škola bila partner u Comenius projektu naziva LERBISH,  a surađivala je s Turskom, Italijom, Mađarskom, Poljskom i Litvom na temu sličnosti i razlika u kulturi i tradiciji naroda.

Nakon dvogodišnjih projektnih aktivnosti i uspješno podnesenog završnog izvješća, ponovo je uslijedila prijava. Odobrena su sredstva za Erasmus+ projekt za ključnu aktivnost 1, a nazvan je „Europska dimenzija u kurikulumu seoske škole“. Na stručne seminare putovali su samo učitelji i to u Francusku, Finsku, Maltu i Portugal. Jedan je od ciljeva bio i upoznati nove partnere, što se također pokazalo uspješnim.

2018. godine odobren je novi Erasmus+ projekt KA2, u kojemu se surađuje ponovo s pet različitih zemalja: Finskom, Poljskom, Grčkom, Njemačkom i Španjolskom, a glavna je tema poticanje na čitanje.

Obilježavajući Erasmus dane, cilj je bio okupiti sadašnje i bivše korisnike projektnih aktivnosti. Svatko je ponio jedan predmet koji mu je i dalje podsjetnik na domaćinstvo partnerima ili mobilnost  u neku zemlju. Tijekom prezentacija, fotografije su sudionike podsjetile na najznačajnije detalje, a zatim je svatko predstavio svoj predmet i ispričao svoje impresije.

Bilo je to vrlo zanimljivo, pogotovo jer su neki govorili s odmakom od čak šest godina! Učitelji, ravnatelj, pedagog i koordinatorice s ponosom su slušali svoje bivše đake, kako govore sigurno i fokusirano, želeći svojim iskustvima pomoći mlađima, sadašnjim sudionicima projekta. Kroz smijeh i zanimljive dogodovštine brzo je proteklo više od dva sata druženja.

Zajednički je zaključak bio kako programi Erasmus+, ali i mnogi drugi koji se mladima nude, pružaju veliko iskustvo u cjeloživotnome učenju. Srednjoškolci su naglašavali da se i u svojim školama ponovo uključuju, upravo zato jer su imali pozitivna iskustva kao osnovnoškolci. Svi su se sudionici: i učenici, i učitelji, i roditelji, zahvalili incijatorima i koordinatorima projekata na pruženim mogućnostima, tako velikima za jednu tako malu sredinu.