prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sve što treba znati o papigici tigrici kao kućnom ljubimcu

U zadnjih pedesetak godina papigica tigrica (Melopsittacus undulatus) spada u najpopularnije pernate kućne ljubimce. Razlozi tako velike popularnosti svakako su njena ljepota i raznobojnost perja, inteligencija i dobroćudnost te razigranost. Mnogi ih vole nazivati „pernatim cirkusantima“ jer zbog svakodnevnih vratolomija i energičnosti mogu nasmijati i uljepšati dan svome vlasniku. Papigicu tigricu poprilično je jednostavno pripitomiti, a uz malo truda, i naučiti izgovarati neke riječi. Cijena joj je pristupačna, uvjeti držanja i prehrane jednostavni, što svakako pridonosi njenoj popularnosti.

Papigica tigrica kroz povijest

Pradomovina papigice tigrice daleka je Australija. Danas nastanjuje nepregledne prostore unutrašnjosti australskog kontinenta, a u velikim gradovima ima status poput golubova i vrabaca kod nas. Divlja papigica tigrica travnato je zelene boje na prsima, trbuhu i podrepu. Dugačak rep joj je tamnoplavi, a lice, čelo i obrazi žuti, dok su joj stražnji dio glave i leđa, kao i krila, pokriveni tigrasto-ljuskastim crtežom zelenog perja omeđenog crnom bojom, po čemu je ova papigica i prozvana tigricom. Početkom 19. stoljeća dovedena je u Englesku, Ameriku i Japan i u početku je njihova cijena bila izrazito visoka, no zbog jednostavnog i brzog razmnožavanja cijena joj je pala te je uskoro postala pristupačna i siromašnijem puku. Selekcijom je dobivena paleta novih boja papigice tigrice, pa danas osim zelene, postoje i albino bijela, lutino žuta, žuta, plava, ljubičasta, siva, te izabel žuta. Sve osnovne boje pojavljuju se u nekoliko nijansi. Papigica tigrica dužine je 18 cm (uključujući rep). Englezi su selekcijskim uzgojem dobili engleski standard papigice tigrice, koji je veći od papigice tigrice. Ovaj je mutant službeno priznat 1971. godine kao podvrsta.

Kupnja papigice tigrice

Nakon što ste razgovarali s vašim ukućanima i odlučili nabaviti papigicu tigricu, promislite o tome želite li nabaviti jednu, par ili više parova ove papigice. Osim toga, obavezno odaberite idealno mjesto u stanu za smještaj krletke. Pticu je najbolje nabaviti direktno od uzgajivača, ili u nekoj od prodavaonica kućnih ljubimaca. Ukoliko želite pticu za razonodu i društvo te biste ju htjeli pripitomiti, najbolje je nabaviti mladu pticu u dobi od oko šest tjedana. Prije nego kupite pticu, obavezno ju dobro promotrite. Mlade i zdrave ptice su oprezne, plašljive, stalno skaču s prečke na prečku. Zdrava ptica ima dobar apetit i bistre oči, a područje s donje strane trbuha joj je čisto i suho. Tijelo nema vidljivih dijelova kože bez perja, kljun joj je zatvoren, a disanje pravilno. Noge su joj ružičaste boje, bez ljuskica. Mlada ptica ima potpuno crno oko, pruge na glavi joj počinju odmah iznad voštanice (područje nosa) te se gusto pružaju preko cijele glave. Voštanica je u mlade ptice roskaste boje, dok je kod odraslog mužjaka plava, a kod ženke siva ili bijela. Važno je znati da je boja voštanice osnovni znak određivanja spola ove vrste papige. 

Danas se u komercijalnoj prodaji često drži velik broj papigica različitih dobi i zdravstvenog stanja, u lošim zoohigijenskim uvjetima. Na to svakako obratite pažnju te nikako nemojte kupiti pticu za koju niste sigurni da je mlada i zdrava. Ukoliko ste često odsutni od kuće ili imate malo vremena za posvetit se papigici, svakako vam savjetujem da nabavite par ptica. Tigrica koja je po cijele dane sama i nema društvo, vrlo često postane frustrirana i depresivna. Nije rijedak slučaj da si takva ptica počupa perje s krila, repa i prsa. Dobro je znati da ukoliko nabavite par ptica teže ćete ih pripitomiti jer će one jedna drugoj biti najbolje društvo, no ipak će u toj kombinaciji biti puno sretnije nego da su same.

Uz papigicu tigricu, naravno, morate nabaviti i krletku. Zapamtite: krletka nikada ne može biti prevelika. Ukoliko imate dovoljno prostora u svom domu, osigurajte papigici tigrici što veću krletku. Prostrana je krletka jedan od najvažnijih preduvjeta za dug i zdrav život vašeg novog kućnog ljubimca. Krletka nikako ne bi smjela biti manjih dimenzija od 50x30x50 cm. Dno kaveza mora biti plastično, odvojivo od ostatka krletke, a gornji dio žičan. U kavezu mora biti dovoljan broj pravilno raspoređenih prečkica, hranilica te pojilica za vodu. Dobro je ako krletka sadrži i plastičnu kadicu za kupanje te igračke poput staklenog ogledalca, ljuljačke, zvonca itd.).

Nakon što ste kupili tigricu i doveli je u svoj dom, odmah trebate naći idealno mjesto za krletku. Najbolje ju je smjestiti u dnevni boravak ili prostoriju u kojoj najčešće boravite. Na taj će se način papigica najbrže priviknuti na vas i prihvatiti vas kao člana svog jata. Temperatura u prostoriji mora biti stalna, a svjetlo optimalno. Krletka nikako ne smije biti na mjestu izloženom propuhu i direktnim sunčevim zrakama. Idealno je krletku staviti na policu ili na stalak na visinu od oko 150 cm. Kuhinja, hodnik i kupaonica nikako nisu idealna mjesta za držanje krletke. 

Prehrana

Osnovna prehrana papigice tigrice sastoji se od mješavine različitih vrsta sitnog sjemenja. Idealno je kupiti premium hranu za tigrice koja sadrži mješavinu desetak različitih vrsta sjemenja (proso, zob, svjetlo sjeme, ljušteni bar, konoplja, pšenica), s vitaminsko mineralnim dodatkom. Uz osnovnu hranu, papigicama treba povremeno ponuditi bar u klasu, tzv. „ptičji kolač“ kojeg apsolutno obožavaju.

Od voća, papigici povremeno možete dati komadić jabuke, kruške, agruma ili koštunjavog voća (košticu je najbolje izvaditi). Povrće treba biti sirovo, dobro opravo i suho (mrkva, peršin,celer, pajčica, paprika). Izbjegavajte ptici nuditi kelj, kupus, blitvu i krastavce jer mogu uzrokovati probavne smetnje.

Zbog specifične građe probavnog sustava, papigica tigrica mora u krletki uvijek imati malu količinu gritt minerala koji olakšavaju probavu. Minerali se sastoje od drobljenih ljusaka jaja i morskih školjki. Najbolje ih je staviti u malu posudicu i ne miješati ih s hranom te na taj način omogućiti papigici da ih uzima prema potrebi. U doba mitarenja (mijenjanja perja) te u proljeće i jesen, idealno bi bilo da svom kućnom ljubimcu osigurate vitamine u tekućem obliku te ih povremeno dodate u vodu za piće.

Pripitomljavanje papigica tigrica

Papigice tigrice su druželjubive ptice te se uz malo više strpljenja i pažnje vrlo lagano pripitome. Po prirodi su znatiželjne, što im pomaže da prebrode strah od nepoznatog. Sam postupak pripitomljavanja nije jako kompliciran, no svakako zahtijeva dosta truda i obostranog strpljenja. Novi vlasnici najčešće pogriješe već u startu jer žele pticu pripitomiti odmah i u najkraćem mogućem vremenu, što dovodi do još veće uznemirenosti i preplašenosti ptice. 

Prvih dvadesetak dana po nabavci, papigicu tigricu treba ostaviti na miru da se adaptira na novu okolinu. Nakon toga, laganim i tihim glasanjem polako se približite krletki, kako bi se ptica priviknula na vašu blizinu. Svakako izbjegavajte nagle pokrete, jer su vrlo česti slučajevi da se papigica toliko prestraši da mahnito počne letjeti po krletki, što često dovodi do teških ozljeda kao što su lomovi krila i nogu. Prvi znak da se papigica tigrica na vas naviknula je taj da mirno sjedi na prečki i promatra vas dok joj mijenjate hranu ili čistite krletku. Tada, uz konstantno ponavljanje njenog imena, polagano otvorite vrata krletke i pred pticu stavite prst ne bi li na njega sjela. Laganim pritiskom vašeg prsta na donji dio trbuha ptice usmjeravajte je da se popne na prst. Proces se ponavlja nekoliko dana, pa i tjedana, sve dok se papigica potpuno ne privikne na vas. Dokazano je da žene i djeca lakše pripitome papigicu tigricu od muškaraca, a razlog je tome što imaju viši i blaži glas koji je sličniji onom ptičjem.

Nakon uspješno završene prve faze pripitomljavanja, papigici tigrici možete otvoriti vrata krletke te ju pustiti da istražuje prostor. Obavezno zatvorite prozore i navucite zavjese kako ptica ne bi pobjegla ili se zaletjela u prozor. Iz prostorije uklonite svo otrovno sobno bilje i predmete za koje mislite da bi se na njih ptica mogla ozljediti.

Što se tiče učenja govora, s njim svakako treba početi nakon što ste uspješno pripitomili pticu. Netočna je činjenica da samo mužjaci papigica tigrica mogu naučiti pričati. Ukoliko ste nabavili papigicu tigricu s ciljem da ju želite naučiti izgovarati neke riječi, oboružajte se strpljenjem. Ponavljanje istih riječi dovodi do toga da ptica nakon nekog vremena počinje oponašati ljudski glas. S vremenom papigica tigrica može savladati izgovor oko 50 riječi, vrlo često pomiješanih u smiješne rečenice.

Higijena i zdravlje

Higijena krletke glavni je preduvjet dugovječnosti i zdravlja papigice tigrice, stoga je nužno krletku što češće čistiti mlakom vodom i promijeniti stelju s dna krletke. Za stelju najbolje je koristiti pijesak jer najbolje upija tekućinu i neugodne mirise. Osim toga, omogućuje da su noge ptice uvijek čiste i suhe. Kao stelju nikako nemojte koristiti novinski ili neki drugi papir. 

Jednom u dva tjedna preporučuje se temeljito pranje cijele krletke deterdžentom i toplom vodom, ali uz obavezno završno ispiranje krletke. Tek kad se krletka potpuno osuši, u nju možete vratiti pticu. Pojilice, hranilice i prečke poželjno je zamijeniti novima svake godine.

Što se tiče higijene same papigice, ona veći dio posla obavlja sama. Papigica se svakodnevno čisti i dosta vremena provodi u uređivanju perja krila, trbuha i prsa (po ljeti na vrata krletke s unutarnje strane možete postaviti kadicu ili povremeno prskati pticu mlakom vodom, no nemojte pretjerivati). Za higijenu kljuna najbolje je staviti u krletku sipinu kost ili mineralni kamen, na koji će si sama brusiti kljun koji joj raste cijelog života i mora ga trošiti.

Za sprječavanje urastanja noktiju najbolji je pravilan odabir prečki u krletki (promjer prečke trebao bi biti 1 do 1,5 cm). U slučaju da kljun i nokti ipak prerastu i počinju stvarati probleme prilikom uzimanja hrane i skakanja, svakako posjetite veterinara.

Promjene u ponašanju papigice tigrice (smirenost, bezvoljnost, prestanak glasanja, često spavanje s glavom pognutom prema naprijed ili zabačenom između krila, nakostriješeno perje, proljev) najčešći su znak bolesti. Važno je da u tom slučaju što prije posjetite veterinara, jer u suprotnom vrlo često dolazi do uginuća životinje. Jedan od glavnih razloga oboljenja i narušenog zdravlja je svakako propuh, stoga ga obavezno izbjegavajte.

Od zaraznih bolesti koje mogu prijeći na čovjeka (zoonoze) papigice tigrice znaju oboljeti od psitakoze. To je zarazna virusna upala pluća od koje može oboljeti i čovjek s dosta teškim znakovima upale pluća, pa i meningitisa. Danas je ta bolest rijetka, a zakonski je regulirano da sve uzgajivačnice i prodavaonice papigica moraju imati potvrdu veterinarske inspekcije da njihove ptice ne boluju od ove bolesti.

Životni vijek papigice tigrice iznosi oko 14 godina. Idealan je kućni ljubimac za sve one koji nemaju vremena ili prostora da udome psa ili mačku. Dopustite li joj da postane dio vaše obitelji, zasigurno vas neće iznevjeriti.

 

Marko Tomašek, dr.vet.med.

 

Literatura:

Sandro Jurišić: Papige u vašem domu, 2004.

Željko Vibiral: Papigica tigrica, 2000.

Matija Josipović: Papiga u obitelji, 2007.

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.