prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obilježila je 22. veljače 2019. godine Dan Knjižnice. Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu već se tradicionalno obilježava na nadnevak kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora, remek-djelo glagoljaškoga tiskarstva.

U svojem izlaganju glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić opisala je brojne programe u prethodnoj godini te najavila planove za tekuću godinu, među kojima je istaknula velika ulaganja u zgradu Knjižnice, uspostavu Hrvatske digitalne knjižnice, izradbu portala Glagolitic.eu, utemeljenje Digitalnoga laboratorija NSK te dvije bitne obljetnice, i to 15. obljetnicu uspostave Hrvatskoga arhiva weba (HAW) i 100. obljetnicu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na svečanome obilježavanju Dana Knjižnice članica Odbora za Nagradu i priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Karolina Holub proglasila je dobitnika Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za 2018. godinu za osobit doprinos radu, razvoju i promidžbi Knjižnice u osmišljavanju i provedbi inovativnih programa i praksi, kao i za doprinos razvoju hrvatskoga knjižničarstva kroz stručni rad uručena je rukovoditelju Odsjeka Marketing i komunikacije NSK Sandiju Antoncu, dugogodišnjemu djelatniku Knjižnice i autoru uspješne izložbe Hrvatska glagoljica.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice suradnicima na projektu Hrvatska glagoljica, suradnicima na virtualnim izložbama Faust Vrančić, Vizualiziranje nacionalnog: Skjavonske/ilirske bratovštine i kolegiji u Indiji u zbirkama NSK i Marko Marulić te dobitnicima na natječaju Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK.

Glazbenim nastupom svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2019. godine uveličale su članice pjevačkoga sastava Trio Zorja.

Danu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prethodila je 11. manifestacija Dani otvorenih vrata NSK.