prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svečano otvorenje Noći knjige 2019.

U utorak 23. travnja 2019. godine, na Međunarodni dan knjige i autorskih prava, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će svečano otvorena Noć knjige, manifestacija koja osmu godinu zaredom na nacionalnoj razini promiče knjigu i čitanje. Svečanost će započeti u 12 sati u velikom predvorju Knjižnice.

Na svečanom otvorenju bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koje je u ožujku 2019. godine za organizatore provela agencija Kvaka. U okviru događanja dodijelit će se i nagrade pobjednicima likovno-literarnog natječaja Koji si ti lik?! koji je za učenike osnovnih i srednjih škola provela Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Zaštitni znak ovogodišnje Noći knjige je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je priskrbilo čitanje. Knjigomirova misija je prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja, a to će učiniti upravo na svečanom otvorenju manifestacije, na kojemu ga organizatori i posjetitelji nestrpljivo očekuju. Zanimljivosti iz Knjigomirova putovanja s udaljenog planeta Libromede, koje se mogu pratiti na Facebook stranici Noći knjige, vješto su ilustrirale ruke Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca, a njihove će ilustracije biti izložene i na svečanom otvaranju.

Podsjetimo, tema ovogodišnje Noći knjige je Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, a vezana je uz niz obljetnica koje obilježavamo u 2019. godini, npr. 180 godina od objavljivanja romana Junak našeg doba, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja Alana Forda, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.