prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski knjižničarski i informacijski kongres IFLA-e 2019.

Ovogodišnji Svjetski knjižničarski i informacijski kongres Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova, IFLA WLIC 2019, zajedno s 85. generalnom skupštinom IFLA-e, održat će se od 24. do 30. kolovoza u Ateni. Temom kongresa, Knjižnice: dijalog za promjene (Libraries: dialogue for change), želi se potaknuti međunarodna stručna rasprava kojom bi se preispitala uloga knjižnica kao poticateljica promjena u društvu te promicateljica dijaloga kao najvišeg izraza demokracije, temelja slobodnog izražavanja i protoka informacija te osnovnog preduvjeta za bolju budućnost.

Kao jedno od ishodišta znanosti, grad u kojem je utemeljena prva javna knjižnica na svijetu te Svjetski glavni grad knjige za 2018. godinu, Atena predstavlja idealno okruženje u kojem će knjižničari iz cijelog svijeta razmijeniti svoja iskustva i razmatrati načine na koje knjižnice mogu unaprijediti svoju ulogu posrednica između ljudi i novih znanja i tehnologija.

U tom kontekstu, a s obzirom na rastuće društveno-gospodarske izazove današnjice, osobita pozornost bit će posvećena ulozi knjižnica u ostvarivanju UN-ove Agende 2030. i s njom povezanih ciljeva održivog razvoja.

Ovaj središnji skup svjetske knjižničarske zajednice svojim prošlogodišnjim programom okupio je više od 3500 sudionika iz 110 zemalja te preko 600 predavača, koji su održali više od 250 izlaganja i predstavili preko 120 posterskih izlaganja.

Tom je prigodom predstavnicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uručena Međunarodna nagrada IFLA-e za marketing BibLibre za 2018. godinu, koja je Knjižnici, kao trećoj pobjedničkoj knjižnici, dodijeljena za projekt razvoja mobilne aplikacije Pozdrav iz Zagreba.