prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Teaching assignment

U sklopu Erasmus+ projekta Osnovne škole Pantovčak „Green Skills and Innovation for Inclusive Growth“ učiteljica Tatjana se prijavila za “Teaching Assignment Project” jer je željela svoje dugogodišnje iskustvo u nastavnom radu primijeniti i na nov, a svakako izazovan način.

Želja, a na kraju i odabir, bila u škola u Italiji jer budući da se koristi talijanskim jezikom, a za domaćine koji su je primili bila je to prednost jer se nastava, koju je održavala, odvijala na njihovom materinskom jeziku. Vrlo srdačno pozvana je i primljena u Istitutu Omnicomprensivo R. Mattioli-D´Acquisto – Primary School u gradu San Salvo, koji se nalazi u okrugu Chieti, regije Abruzzo. Uza svu zahvalu, prije svega mentorici, ambasadorici e-Twinning Erasmus+ Abruzzo, Paoli Ranalli, ravnateljici Istituta prof.ssa Annarosi Costantini, te svim učiteljima s kojima je surađivala, bio je to tjedan u kojem je doista uživala u svakom trenutku provedenom u toj školi. Održala je osam nastavnih sati prema unaprijed dogovorenom rasporedu tijekom cijelog radnog tjedna. 

Istituto obuhvaća vrtić, osnovnu i srednju školu (Scuola dell´Infanzia; Scuola Primaria; Scuola Secondaria). Slogan im je: LA SCUOLA CHE TI ACCOMPAGNA NELLA CRESCITA E TI PORTA LONTANO. U tjednu koji je provela u osnovnoj školi uvjerila se se istinitost svake riječi te lijepe i motivirajuće rečenice kojom predstavljaju svoju ustanovu. Prostrane, uređene i tehnološki suvremeno opremljene učionice, marljive i uvijek nasmijane učiteljice i asistentice kao i učitelji i profesori koji predano rade svoj posao. Pristupom, radom i metodama u učenju doista prate svoje učenike u njihovom razvoju i vode ih prema budućnosti. S učenicima s posebnim potrebama, kojih je znatan broj u školi, s puno stručnosti, humanosti i pažnje provode individualizirani program i svako dijete ima svog asistenta.

Nastavne aktivnosti je uklopila u njihov radni tjedan te za sve učenike nižih razreda održala prezentaciju o Zagrebu koja je pobudila veliko zanimanje, a na kraju i oduševljenje ljepotama Zagreba. U 2. razredu održala je radionicu „Life of European Sea Turtles“. Temu kojom je naša država, zajedničkim akcijama, usko povezana s Italijom jer nas spaja Jadransko more. U 4. razredu održala je radionicu „Waste is not garbage“, a u 5. razredu radionicu „Healthy Eco Life“. Teme su u cijelosti obuhvatile ishode Projekta, a nastavnom pripremom u kojoj su se izmjenjivale metode i oblici postigla je cilj motivirajući učenike na aktivno sudjelovanje u radionicama i vladalo je vrlo ugodno ozračje tijekom rada. U svim razrednim odjelima, u kojima je predavala, s kolegicama je i izmijenila dragocjena iskustva o radu s djecom, o temama koje obrađujemo i načinu kojemu pristupamo nastavnom procesu. Puno je sličnosti u nastavnom procesu, sadržajima, i puno velikog entuzijazma toliko prisutnog u našem učiteljskom radu.

Iskustvo koje je doživjela prvim Teaching Assignmentom, ispunilo ju je velikim osobnim zadovoljstvom. Spoznaja da na stranom jeziku, svojim učiteljskim iskustvom, mogu se ostvariti tako uspješnu interakciju s djecom, ispuni velikim samopouzdanjem i energijom koja je najbolja motivacija za daljnji rad. Vidjeti i doživjeti toliku zainteresiranost te motivaciju i iskreno veselje učenika u procesu rada tijekom aktivnosti koje ste za radionice pripremili i na kraju iskazane i darovane emocije – doista su dragocjen i nezaboravan doživljaj.