prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Teslin dan u Drnju

Povodom nedavne obljetnice smrti Nikole Tesle (7. siječnja), a u sklopu Erasmus+ projekta SLAM (STEM Learning Activities & Methods), u školi u Drnju u utorak, 14. siječnja 2020. godine, održan je projektni dan pod nazivom Teslin dan.

 

Jedna je od projektnih aktivnosti SLAM-a obilježavanje dana posvećenog znanstveniku iz svake partnerske zemlje – Estonija, Grčka, Cipar i Hrvatska. Drnjanska škola odbrala je Nikolu Teslu. Cilj projektnog dana bio je suradnja predmetnih učitelja i provođenje interdisciplinarne nastave, kako bi učenici doživjeli međusobnu povezanost predmeta.

Erasmus+ tim je organizirao projektni dan za učenike od 1. do 8. razreda. Sa željom da im približe život i djelo Nikole Tesle, učitelji su organizirali mnogobrojne aktivnosti. Kroz zanimljiv spoj biologije i hrvatskoga jezika, geografije i vjeronauka, informatike i prirode i društva, engleskoga jezika, povijesti, matematike, fizike i kemije učenici su upoznali mjesta i države u kojima je živio ili se školovao, naučili su nešto više o njegovim izumima i pokusima, privatnom životu i navikama, izrađivali su njegovu vremensku crtu, svjetiljke od papira, biserne ogrlice, stripove, igrali memory, pričali priče i gledali film.

Na jednoj od radionica, učenici su koristeći Web 2.0 alate i istražujući internet otkrili povezanost Tesle, broja tri, smartphonea i golubova. Tom prigodom su,  zahvaljujući gospodinu Mati Šimuniću koji je dao četiri para golubova pismonoša, učitelji učenicima predstavili golubove povezujući ih s Teslinom neprežaljenom golubicom. Radionica je završila puštanjem pismonoša, koji se uvijek uspiju vratiti svojem vlasniku.

Aktivnosti su privedene kraju zajedničkim fotografiranjem učenika i učitelja formiranih u ime TESLA i puštanjem balona. Naime, svaki je razred na određeno slovo ili brojku od papira (Nikola Tesla 2020.) napisao Tesli poruku te ih pričvrstio za balone.

Teslin dan je završio igranjem Kahoot kviza, kojim su učenici provjerili naučeno, a najuspješniji su i nagrađeni. Projektni dan bio je uspješan i dobro prihvaćen, a učenicima i učiteljima omogućio je zanimljivo iskustvo i znanja, koja će primjenjivati u daljnjem radu.

 

   

 

Predavanja i radionice financirane su sredstvima Erasmus+ projekta.