prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće

Tehnički muzej Nikola Tesla završava dvogodišnji projekt “Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće”, koji će omogućiti da ta u Hrvatskoj jedinstvena ustanova posvećena znanosti i tehnologiji ponudi nove interaktivne i multimedijske sadržaje, primjerene novom tisućljeću.

Na prezentaciji projekta, održanoj u ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine rečeno je kako je zasad završila prva faza, izrađena je projektna dokumentacija s kojom će se prijavljivati na europske i druge fondove.
Ravnateljica Muzeja i voditeljica projekta Markita Franulić rekla je da se projekt procjenjuje na oko 10 milijuna eura, što je iznos potreban s obzirom na to da se planira uvesti dosta interaktivnih elemenata, multimedija, izradu maketa, obnovu dijela zgrade.

Projektom je predviđeno da novi  stalni postav ima četiri glavna dijela, počevši od “Znanost i tehnologija s ljudskim licem”, u kojemu su individualni doprinosi hrvatskih znanstvenika postavljeni u širi europski i svjetski kontekst. U tom će se dijelu predstaviti 14 velikana znanosti i tehnologije, od srednjeg vijeka do 20. stoljeća, od Hermana Dalmatina, Fausta Vrančića, Markantuna de Dominisa i Marina Getaldića preko Ivana Lupisa Vukića, Davida Schwarza, Eduarda Slavoljuba Penkale i Franje Hanamana te nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga do Ruđera Boškovića i Nikole Tesle. Ravnateljica ističe kako je glavna interpretacijska poruka stalnog postava da je Hrvatska, mala europska zemlja, iznjedrila velikane koji su dali značajne doprinose razvoju europske i svjetske tehnike i znanosti.

Izložbena cjelina Komunikacija bit će predstavljena kroz komunikacijsku tehnologiju iz zbirki Muzeja, uz interpretaciju izuma, predmeta i koncepata od iznimne važnosti u povijesti i suvremenosti, a kroz partnerstvo sa Savezom inovatora Hrvatske i drugima organizirat će se redovite izložbe i prezentacije aktualnih inovacija i izuma kako bi se pokazao kontinuitet njihove misli i rada.

Zanimljiv je i dio “Retro/IT – Igrajmo stare računalne igre!”, kao mjesto sjećanja i okupljanja zaljubljenika u stare računalne igre, na kojemu će se predstaviti  eksponati iz muzejske zbirke s pomoću kojih će posjetitelji moći istraživati njihove tehnološke, dizajnerske, ali i zabavne elemente.

Muzej tim projektom planira uvesti i prostor za edukacije, suvenirnicu, kafić, info pult, garderobu, bit će prilagođen osobama s invaliditetom – predviđeno je uvođenje lifta, legende će biti i na Brailleovom pismu, a uvest će se i standard Obiteljski prijatelj, koji znači i uređenje prostora za dojenje te prostor za hranjenje djece.