prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tjedan otvorenoga pristupa 2023.

Tjedan otvorenoga pristupa (Open Access Week) ove se godine obilježava od 23. do 29. listopada pod nazivom Zajednica iznad komercijalizacije. Od 2008. godine Tjedan redovito organizira SPARC i Savjetodavni odbor Tjedna otvorenoga pristupa u suradnji s brojnim partnerima širom svijeta.

Svrha je ovogodišnjega Tjedna potaknuti raspravu o praksama otvorene znanosti u odnosu na zanimanje javnosti i akademske zajednice. Ovogodišnja tema oslanja se na UNESCO-ovu Preporuku za otvorenu znanost koja podupire nekomercijalne modele izdavaštva i zalaže se za sprečavanje nepravedne preraspodjele profita iz javno financiranih znanstvenih aktivnosti.

Kako bi obilježili Tjedan otvorenoga pristupa, organizatori vas pozivaju da koristite otvoreno dostupnu znanstvenu infrastrukturu – Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova ZIR i Digitalni repozitorij Sveučilišta u Zagrebu kao i druge institucijske repozitorije u sustavu Dabar. Na Portalu elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu možete vidjeti popis baza i e-izvore u otvorenome pristupu koji redovito posuvremenjujemo.

Građanska znanost jedan je od segmenata otvorene znanosti, a tema Zajednica iznad komercijalizacije izravno se oslanja upravo na javnost kao bitnoga sudionika znanosti – od javnoga financiranja do izravnoga sudjelovanja u znanstvenim istraživanjima. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu inicijator je i sudionik u više različitih projekata građanske znanosti, kao što su: međunarodni istraživački projekt Citizen-enhanced open science in Southeastern Europe Higher Education hubs, projekt Dendroteka, aktivnosti Pčele, život, ljudi i Samopomoć i dobrobit u akademskom mrežnom okruženju i natjecanje u pretraživanju interneta HAWaton.