prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Treće gostovanje izložbe „Hrvatska glagoljica“ u Litvi

Hrvatska glagoljica, izložba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu autora Sandija Antonca, otvorena je 5. rujna 2019. godine u Regionalnoj knjižnici Povilas Višinskis u litavskome gradu Šiauliaiju. Gostovanje ove izložbe u Litvi, u sklopu kojega je prethodno održana u Vilniusu i Kaunasu, ostvareno je u organizaciji NSK i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Litvi te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a po zatvaranju izložbe u Šiauliaiju krajem rujna bit će postavljena još i u Panevežysu.

Izložbu su otvorili ravnateljica knjižnice Ekaterina Prakapenė, zamjenik gradonačelnika Šiauliaija Egidijus Elijošius i veleposlanik Republike Hrvatske u Litvi Krešimir Kedmenec, naglašavajući važnost pismenosti i njegovanja pisane baštine u kontekstu očuvanja nacionalnih kultura i identiteta.

Izložba Hrvatska glagoljica organizirana je u sklopu istoimenoga projekta NSK radi predstavljanja i približavanja široj javnosti najstarijega hrvatskog i slavenskoga pisma te s njim povezane materijalne i nematerijalne glagoljske baštine korištenjem suvremenih tehnologija. Prvi je put održana od 6. studenoga do 15. prosinca 2018. godine, tijekom kojega razdoblja ju je vidjelo više od 6500 posjetitelja, a ubrzo potom izrađena je i njezina mrežna inačica.

Katalog izložbe Hrvatska glagoljica na litavskome i engleskome jeziku.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.