prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U okviru Scientixa organizirano Eco-STEAM Challenge natjecanje

U okviru Scientix 4 projekta, CARNET u suradnji s Centrom za promociju nauke (Srbija) i Sveučilištem u Mostaru (Bosna i Hercegovina) organizira natjecanje o klimatskim promjenama pod nazivom SEE (South-East Europe) Eco-STEAM Challenge.

U natjecanju sudjeluju timovi mentora i učenika iz ukupno 12 škola (po četiri škole iz svake zemlje partnera).

Cilj ovog natjecanja je podizanje svijesti o učincima klimatskih promjena koje su tijekom proteklih godina pogodile jugoistočnu Europu te upoznavanje s mogućnostima ublažavanja takvih promjena. Kao priprema za početak natjecanja organiziran je regionalni webinar na kojem su sudionici mogli saznati više o temi projekta, klimatskim promjenama, odnosu klime i vremena te daljnim koracima i aktivnostima koje ih očekuju u natjecanju. Na webinaru su sudjelovali i gosti predavači, eksperti u području klimatskih promjena; klimatolog prof. dr. Vladimir Đurđević i meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Tijekom svibnja nastavnici-mentori će, zajedno s grupom učenika u razdoblju od tri tjedna, vršiti mjerenja temperature i vlage te bilježiti vremenske pojave u okolišu svoje škole. Nakon izvršenih mjerenja, timovi iz svih škola napravit će usporedbu dobivenih rezultata s rezultatima iz prijašnjih godina te na temelju toga izraditi prijedlog na koji način mogu ublažiti klimatske promjene u okrugu svoje škole. Pobjedničke škole iz svake zemlje predstavit će svoje rezultate i prijedloge na ovogodišnjoj CARNET-ovoj konferenciji za korisnike – CUC 2022.

Odabrane škole za sudjelovanje u ovom natjecanju iz Hrvatske su:

  • Osnovna škola Podmurvice, Rijeka
  • Osnovna škola Petra Preradovića, Zadar
  • Osnovna škola Ivana Cankara, Zagreb
  • Osnovna škola „Dobriša Cesarić”, Osijek

Više o samom projektu bit će objavljeno na službenim stranicama projekta.