prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U tijeku su prijave za Noć knjige 2019.

U utorak, 23. travnja, održat će se osma po redu Noć knjige, manifestacija kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Kao i prethodnih godina, na dan manifestacije, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama te u svim zainteresiranim prostorima i ustanovama organizirat će se razna događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i sl., kako bi nas ljubav prema knjizi međusobno povezala u njezinu slavljenju i promicanju.

Svi koji planiraju događanja u Noći knjige 2019. mogu ih prijaviti do 29. ožujka 2019. putem prijavnice dostupne na mrežnoj stranici Noći knjige. Nakon ovoga roka i dalje će biti moguće prijavljivati programe i akcije, međutim, prijavljenima nakon 29. ožujka organizatori ne mogu garantirati da će na vrijeme dobiti promotivne materijale.

U Noći knjige 2019. organizatori pozivaju da se posebna pozornost posveti temi Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa. Povod za promišljanje o našim najdražim fiktivnim likovima i herojima pruža nam niz obljetnica koje brojimo u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana Junak našeg doba, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja Alana Forda, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

Prilika je to da se prisjetimo knjiških likova koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti i upornosti. Istražujemo kako su nas inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi važni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnog svijeta. Ovogodišnja tema prilika je i za međugeneracijska druženja i plodan dijalog.

S obzirom na to da ovogodišnja Noć knjige „pada“ u vrijeme školskih praznika, za mlade entuzijaste je organiziran poseban nagradni natječaj „Koji si ti lik?!“, kojim se žele istražiti složeni odnosi između fikcije i stvarnog svijeta. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.