prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici izrađuju bio kugle

Učenici trećeg razreda Osnovne škole Ante Curać – Pinjac iz Žrnova aktivno sudjeluju u projektu “More naše plavo”. Ovog tjedna počeli su sa izrađivanjem bio kugli kojima namjeravaju očistiti podmorje uvale Žrnovska Banja.

Tu ideju financijski su podržali MZO i Lučka uprava Korčula, te su dobivenim sredstvima nabavili 1150 kg materijala za izradu bio kugla. Kako bi projekt uspjeli završiti do kraja nastavne godine, krenuli su u proces izrade bio kugli. Namjeravaju izraditi oko 5 000 bio kugli te će u samu izradu uključiti i ostale učenike škole.

Prije samog početka procesa izrade bio kugla učenici su saznali kako su bio kugle izrađene od efektivnih mikroorganizama koji se hrane teškim metalima, muljem, otpadnim vodama i bakterijama, a kao nus proizvod stvaraju vodu i kisik.

Učenici su istraživali djelovanje bio kugli putem interneta. Saznali su kako se ovakav način čišćenja mora provodi više od 50 godina u istočnim zemljama, a polako dolazi i u Hrvatsku. U Japanu je to, primjerice, uobičajena praksa, a efektivni mikroorganizmi postoje čak i kao napitak. Radi se o dobrim bakterijama koje žive u prirodi, ali zbog prebrzog zagađivanja prirode, one jednostavno ne uspijevaju sve apsorbirati. Japanci su se dosjetili da ih spoje i umnože jer kad ih je više, oni brže i bolje razgrađuju zagađenje.

U posljednje se vrijeme mikroogranizmi koriste i u uzgajalištima riba, jer im očišćavaju more, pa sama riba bude ukusnija i zdravija. U slatkim vodama kugle djeluje 100 % i poželjno je da se koriste u svim kanalizacijskim sustavima – jer će onda biti manje fekalnih bakterija u moru, a samim time smanjit će se i prisutnost Escherichije coli. Esherichia coli često završava u moru i uzrokuje razne probleme kupačima. Efektivni mikroorganizmi se između ostaloga hrane Escherichijom coli i za nusprodukt stvaraju vodu i kisik, odnosno obogaćuju slatku i slanu vodu. Zanimljivo je da Jadran ima malo jači salinitet nego ostala mora.

Kada su osvijestili način djelovanja bio kugli, krenuli su u akciju pripravljanja smjese za oblikovanje. Jednu blok opeku razbili su u platnenoj vrećici na sitne komadiće te su u dobiveni sadržaj ulili 5 l EKO EM PLUS tekućine. Dobivenu smjesu koja je slična glini ostavili su dvadesetak minuta te svojim vrijednim ručicama, prvog dana, oblikovali više od dvjestotinjak kugli dodajući bokashi sadržaj. U sam proces izrade kugli uključiti će i ostale razrede te ih podučiti načinu djelovanja mikroorganizama na morsko dno.

Prije samog procesa bacanja bio kugli, ronioci Ronilačkog društva u Korčuli očistiti će podmorje uvale kako bi kugle imale što bolji učinak. Također su kontaktirali i Lučku upravu koja će osigurati plovilo kako bi učenici mogli ravnomjerno rasporediti kugle po čitavoj uvali. U ovaj projekt će se uključiti i Grad Korčula koji će financirati ispitivanje morskog sedimenta i način na koji ovi mikroorganizmi djeluju na morsko dno. Cilj je ekološki osvijestiti širu javnost te ovim primjerom potaknuti i ostale na očuvanje mora i podmorja.