prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učiteljica informatike iz OŠ “Ljudevit Gaj” Mihovljan na Dunavskom kontaktnom seminaru u Linzu

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije od 9. do 10. lipnja 2016. godine održan je Dunavski kontaktni seminar u Linzu u Austriji s temom „Learning, teaching, exchanging – school cooperations in the Danube Region“. Na seminaru je sudjelovala i učiteljica informatike iz Osnovne škole “Ljudevit Gaj” Mihovljan, Slađana Benkus.

Na seminaru je sudjelovalo ukupno 55 učitelja i profesora iz 11 zemalja Dunavske regije: Austrija, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Češka, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska.

Prema provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe EU, a na temelju ocjenjene prijave i iskazane osobne motivacije, uz profesoricu Marinu Mirković iz srednje Tehničke škole iz Požege, na seminaru je sudjelovala i učiteljica informatike iz Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ Mihovljan, Slađana Benkus. Sudionici seminara su kroz predavanja i radionice, između ostalog, upoznali važnost suradnje škola Dunavske regije, naučili kako osigurati provođenje kvalitetnih međunarodnih internetskih projekata na portalu eTwinning te što čini eTwinning projekt uspješnim.

U odvojenim radionicama za srednje i osnovne škole, sudionici su uspostavljali kontakte s učiteljima sličnih interesa iz drugih zemalja te stvarali nove međunarodne eTwinning projekte, dogovarali zajedničke radne postupke, ciljeve i ishode projekata koje su na kraju konferencije prijavili na eTwinning portal, a koji će se provoditi sljedeće školske godine.

Među mnogim projektima osmišljen je i projekt „COOL SCHOOL – Comparison of Our Lifestyles – Schools in the Danube Region“. Projekt su osmislile učiteljice pet škola iz četiriju zemalja Dunavske regije: Základná škola Staničná 13, Slovačka, Bundesgymnasium/ Bundesrealgymnasium Wels,  Austrija, Osnovna šola Sečovlje,  Slovenija, Osnovna šola Martina Krpana, Slovenija te Osnovna škola “Ljudevit Gaj” Mihovljan, Hrvatska.

U okviru novoosmišljenog međunarodnog eTwinning projekta učenici će u projektnim timovima uspoređivati i predstavljati način života učenika u svojoj zemlji: članci o muzici koju slušaju, sportovima i hobijima kojima se bave, kamo putuju, koji su im planovi za budućnost, koja  je karakteristična hrana u njihovom podneblju, kako se školuju i slično. Rezultati rada učenika iz svake zemlje biti će objavljeni na web stranici projekta za čije će kreiranje biti zadužena učiteljica informatike Slađana Benkus iz partnerske škole „Ljudevit Gaj“ Mihovljan i njezin projektni tim. Učenici će međusobno komunicirati preko foruma i brbljaonica u sigurnom i kontroliranom okruženju portala eTwinning.

Ciljevi projekta jesu uspoređivanje načina života djece tinejdžerske dobi u zemljama Dunavske regije, utvrđivanje jezičnih i IKT kompetencija, motiviranje učenika na korištenje stranog jezika u razgovoru s vršnjacima, podizanje svijesti učenika o drugim zemljama i kulturama Dunavske regije te upoznavanje drugih kultura.

Projekt je registriran na eTwinning portalu, a  provodit će se sljedeće školske godine, 2016./2017., i to od studenog 2016. pa sve do svibnja 2017. godine.

Kroz razna predavanja i razmjene ideja sudionici su mogli vidjeti primjere dobro osmišljenih i provedenih projekata te su mogli  čuti iskustva iskusnih učitelja i profesora u provođenu eTwinning projekata. Kroz radionice prisutne su vodile su i pomagale im dvije predstavnice iz Nacionalnih agencija: Ana Kunović iz Hrvatske, te Valentyna Velichenko iz Ukrajine.

Na kraju prvog dana pozvani su na primanje i večeru sponzoriranu od strane pokrajine Gornje Austrije. Uz ugodne zvukove puhačkih i gudačkih instrumenata u izvođenju učenika, pozdrave su im uputili: EU koordinatorica za obrazovanje Gornje Austrije, predstavnica vlade Gornje Austrije, ravnatelj škole u kojoj se seminar održavao te predstavnica Nacionalne agencije Erasmus+ obrazovanja iz Austrije.

Na kraju drugog dana sudionici su registrirali novoosmišljene projekte te dogovarali daljnje smjernice oko provedbe istih.

Sve aktivnosti seminara su uspješno provedene. Svi sudionici su aktivno i s entuzijazmom pratili predavanja i sudjelovali u radionicama. Ciljevi seminara su u potpunosti ostvareni, a sudionici su se vratili svojim redovnim aktivnostima s novim saznanjima o projektima i novim kontaktima s kojima će surađivati u narednoj školskoj godini.

Aktivnosti seminara bile su financirane u okviru programa Erasmus+, eTwinning od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije.