prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Umijeće izrade i pisanja razglednica

Sjećate li se kada ste zadnji put dobili pismo ili razglednicu koja vas je razveselila? Sjećate li se kako je to dodirivati riječi vlastitim prstima? Jedino što u poštanskim sandučićima nalazimo posljednjih godina su računi, a oni koji imaju sreću da su im prijatelji „tradicionalisti“ još se ponekad razvesele razglednici. Učenici 2. razreda Osnovne škole Bakar oživjeli su gotovo zaboravljeni običaj pisanja razglednica koji ima neobjašnjivu čar i vrijednost.

Dugo vremena je pisanje pisama, razglednica i čestitki bio jedan od najčešćih oblika komunikacije. Prije ekspanzije svakojakih tehnoloških dostignuća i njihovih beskrajnih mogućnosti, svoje smo misli izražavali pišući pisma. Danas je pisanje pisma gotovo zaboravljena vještina. Digitalno doba uzelo je svoj danak. Pisma i razglednice kakve smo nekad slali nisu više u modi. Zamijenili su ih -prukei,  e-postcard, mrežni telegrami i komunikacija putem društvenih mreža. Vrijeme u kojem živimo diktira nove načine komunikacije. Slanje digitalne poruke je daleko brže i jednostavnije od slanja razglednice, ali pitanje je koji bi vam oblik komunikacije prije izmamio osmijeh na lice.

Ima nešto posebno u tome da želite odvojiti vrijeme za odabrati razglednicu po želji. Ima nečeg ritualnog u ispisivanju adrese, lijepljenju marke, šetnji do poštanskog sandučića, slanju pisma poštom. Razmišljate o svakoj riječi, rečenici i smislu koji želite prenijeti. Vježbate stil pisanja, jezik, obogaćujete rječnik. Rukom pisana pisma imaju posebnu čar i vrijednost. Kada pišemo na tipkovnici, ponekad imamo dojam da slova koja se pojavljuju na ekranu ispisuje netko drugi, a ne mi. A pismo ili razglednica kao da u sebi nosi nešto naše, nešto što ostaje duboko utisnuto u slovima riječi koje ispisujemo. Razglednice su divan i gotovo zaboravljen način komunikacije.

Budući da je broj poslanih razglednica u padu već dugi niz godina i vrlo su rijetke, učenici 2. razreda odlučili su to bar na kratko promijeniti. Kako bi očuvali tradiciju pisanja rukopisnih poruka i slanja klasičnom poštom učenici su napravili razglednice s motivima grada Bakra, napisali su nekoliko pozdravnih riječi i poslali su ih svojim vršnjacima u odabrani grad u domovini. Zamisao je da učenici pošalju razglednice diljem domovine i dobiju razglednice vršnjaka, te na taj način upoznaju različite krajeve naše domovine. Ovim aktivnostima učenici uče o svom zavičaju kroz istraživački rad, a zatim svoje radove predstavljaju učenicima drugih škola.

Učenici su svoje razglednice poslali i van granica naše domovine. Pisali su i prijateljima iz Scuole Elementare Nicola Neri, Acquaviva Collacroce s kojima su se povezali sudjelujući u Erasmus KA2 projektu „Povratak korijenima“/Back to roots“. Cilj ovog zabavnog i edukativnog  projekta nije samo oživljavanje starog običaja, već i želja za predstavljanjem ljepota svoga grada, poticaj za povezivanjem djece diljem domovine i šire, te njegovanje  novih  prijateljstava. Učenici 2. razreda i njihova učiteljica Alma Hess pokušali su ovom idejom obrisati prašinu sa  stare i prelijepe navike i dali su svoj doprinos da pisanje razglednica ponovo zaživi kao nekad. I dok bakarske razglednice putuju lijepom našom, vjerujemo da smo naše učenike potaknuli da istražuju, upoznaju i osvijeste identitet, kulturu i tradiciju svoga zavičaja.