prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Upoznajte generaciju Z: tko su i kako uče?

Ako ste učitelj koji je svakodnevno u interakciji s tinejdžerima i poučava ih, zasigurno vam je važno znati kavi su, što vole te što razlikuje njihovu generaciju od vaše. Najizraženije obilježje generacije koju poznajemo pod nazivom generacija Z (koja uključuje osobe rođene između 1995. i 2010. godine, dakle tinejdžere koji trenutačno pohađaju srednju školu) je činjenica kako su oni digitalni urođenici upoznati s novim tehnologijama otkako su se rodili.

Osnovna obilježja generacije Z

Digitalni život
Generacija Z živi prilagođeno korištenju interneta i mobilnih uređaja odmah pristupajući svim informacijama koje im trebaju. Oni primaju informacije i prirodno komuniciraju putem društvenih mreža, a njihovi idoli su osobe koje imaju najveću vidljivost u internetskom svijetu, kao što su youtuberi (osobe koje objavljuju kratke osobne videosadržaje na vlastitom kanalu na YouTubeu) ili influenceri (utjecajne osobe koje svojom popularnošću na društvenim mrežama oblikuju mišljenja i trendove).

Virtualno prijateljstvo
Prijatelji koje steknu na internetu, za generaciju Z, jednako su važni kao i prijatelji u stvarnom životu. Ugodno im je s njima čavrljati, a odabiru društvene mreže za koje znaju da na njima mogu pronaći druge osobe svojih godina.

Samouki su
Budući da ih u brojnim slučajevima roditelji nisu mogli uputiti u nove tehnologije, ova generacija sama je naučila potrebne vještine, pomoću video uputa (engl.videotutorial).

Stvaratelji
Oni nisu zadovoljni samo korištenjem sadržaja putem interneta, već žele stvarati vlastite sadržaje, bilo putem blogova ili videokanala.

Strah od propuštanja
Vrlo česta bojazan među mladima ove generacije osjećaj je da propuštaju nešto važno te da su nedovoljno u koraku s trendovima stoga provode mnogo vremena ispred svojih zaslona, prateći nove trendove.

Uloga učitelja generacije Z je zahtjevna i uključuje razumijevanje, suosjećanje s njima te osmišljavanje aktivnosti u razredu koje će pobuditi zanimanje ove generacije, vrlo različite od prethodne, ali s velikim očekivanjima za budućnosti.

Izvor:

https://www.crissh2020.eu/generation-z-how-they-are-and-how-they-learn/