prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uspjeh hrvatskih gimnazijalaca na međunarodnoj biološkoj olimpijadi

Na međunarodnoj biološkoj olimpijadi naši srednjoškolci sudjeluju tek proteklih šest godina, a s ove posljednje koja se održala u Ujedinjenim arapskim emiratima vratili su se s izvrsnim rezultatom.

Hrvatsku su predstavljali učenici XV. gimnazije Zagreb Lovro Mirković i Robert Markulin, učenik III. gimnazije Split Mario Vrdoljak te učenica I. gimnazije Varaždin, Vanda Vrček. Četveročlana ekipa gimnazijalaca iz Zagreba, Varaždina i Splita osvojila je srebrnu i brončanu medalju te dva priznanja.

Na olimpijadi se natjecalo se oko 300 učenika iz 79 zemalja, a ovo je do sada najbolji rezultat naših učenika na tom natjecanju. Učenike su za olimpijadu pripremali djelatnici PMF-a.

Ova ekipa, koja mnogo zna o biokemiji, bioinformatici, ekologiji i molekularnoj biologiji biljaka, pokazala se kao dobra kombinacija teoretičara i praktičara. Među tristotinjak vršnjaka iz 79 zemalja svojim su rezultatima na dva trosatna teorijska testa i četiri praktična zadatka, ušli u 30% najboljih natjecatelja.

Tijekom natjecanja učenici su rješavali četiri praktična zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, ekologije i molekularne biologije biljaka te dva teorijska testa. Svaki taj test trajao je tri sata.

Odabrani su među najboljima s natjecanja u različitim prirodnim znanostima, pokazali su da nemaju tremu u međunarodnoj konkurenciji.

Dok uživaju u zasluženom ljetnom odmoru, uvjereni su, bit će još takvih natjecanja jer znanost je njihova budućnost.