prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uspostavljena mrežna povezanost sjedišta u projektu HR-ZOO

Dana 14. lipnja 2022. godine obilježen je završetak projektne aktivnosti „Mrežno povezivanje sjedišta HR-ZOO“, koju je, kao partner u projektu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak, vodio CARNET.

U okviru aktivnosti izgrađena je mrežna komponenta nove nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO vrijedna 18 milijuna kuna, koja osigurava 100 Gbit/s veze HR-ZOO sjedišta te ujedno predstavlja kapacitivnu i servisnu nadogradnju okosnice CARNET mreže.

Nova širokopojasna mrežna infrastruktura kojom su povezani podatkovni centri HR-ZOO-a u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu preduvjet je za izgradnju pouzdane i robusne nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO te njezino povezivanje s infrastrukturama u Europi i svijetu. Za korisnike to znači brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO.

Širokopojasna mrežna infrastruktura sastoji se od dva sloja: fizičkog / transportnog sloja kojim se uspostavljaju fizičke veze između lokacija sjedišta i logičkog / servisnog sloja mrežne povezanosti kojim se uspostavljaju mrežne usluge za potrebe korisnika HR-ZOO. Lokacije podatkovnih centara povezane su poštujući principe robusnosti tako da svaki element mreže ima redundanciju, te skalabilnosti što podrazumijeva mogućnost budućeg nadograđivanja sučelja i mrežnih uređaja s ciljem proširenja kapaciteta ili spajanja novih korisnika.

Projekt HR-ZOO strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored nositelja projekta Srca, sudjeluje šest partnerskih ustanova: CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.