prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Usvojena Deklaracija za kulturu u doba krize COVID – 19

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, usvojena je Deklaracija ministara kulture i medija Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedske o kulturi u doba krize COVID-19.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije organiziralo je neformalnu videokonferenciju ministara kulture država članica EU-a s ciljem rasprave o posljedicama COVID-19 krize na kulturni i kreativni sektor te o mogućim učinkovitim mjerama za smanjenje negativnih utjecaja krize.

Predstavnici Europske komisije i država članica raspravljali su o utjecaju pandemije koronavirusa na područje kulturnog i kreativnog sektora. Razmijenjena su iskustva o mjerama koje su vlade država članica poduzele radi sprečavanja njegova širenja, kao i o prijedlozima mjera koje bi se trebale poduzeti na europskoj razini.

Usvojena Deklaracija rezultat je razmjene europskih iskustava i promišljanja o mjerama poduzetim za opstojnost kulture tijekom restriktivnih mjera koje su radikalno uskratile, a ponegdje i potpuno dokinule kulturnu produkciju.

Među predloženim mjerama su redovita i potkrijepljena procjena situacije u cilju pravovremene reakcije; predlaganje rješenja prema kojima bi napori na razini Europske unije danas, ali i u višegodišnjoj perspektivi dopunili nacionalne mjere, s posebnom pažnjom usmjerenom na fleksibilnost i digitalne inicijative u okviru programa Kreativna Europa; osiguranje da će pomoć iz fondova i programa EU doprijeti do kulturnog i kreativnog sektora i pridonijeti njegovu oporavku. Ministri su se složili da je u ovim izvanrednim okolnostima potreban žuran, ambiciozan i održiv politički odgovor te su se zajednički obvezali na brzo i fleksibilno djelovanje u skladu s razvojem događaja i usuglasili se da će odlučno nastaviti s donošenjem političkih odluka kako bi u doba krize i dugoročno pružili potporu kulturnom i kreativnom sektoru.

Ovom Deklaracijom potpisnici su potvrdili da sve izvanredne mjere koje se poduzimaju trebaju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Unije. Ministri će nastaviti raspravu na VTC Vijeću ministara kulture najavljenom za 19. svibnja 2020. godine.