prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uz gimnazijalce s ploggingom do zdravog uma, tijela i čistog okoliša

Gimnazija Vukovar, u okviru svojih aktivnosti kroz projekt „Škola ambasador Europskog parlamenta“ i „Eko školu“ organizirala je 4. svibnja 2019. godine 1. vukovarski plogging pod nazivom „Uz gimnazijalce s ploggingom do zdravog uma, tijela i čistog okoliša“. 

Ovaj fitness trend da uz zdrav život brinemo o okolišu u zajednici u kojoj živimo, potaknula je nekolicina učenika Gimnazije Vukovar uz nositeljice navedenih programa, profesorice Natašu Vinković i Kristinu Kristek te Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu. Inicijativi su se i u organizacijskom dijelu i kao podrška pridružili i brojni nastavnici Gimnazije Vukovar kao i građani grada Vukovara, dodala je ravnateljica Gimnazije Vukovar, Giana Marović Zeko.

Ideja je bila trčanje, uz povremeno zastajkivanje te prikupljanje otpada na putu. Cilj ove akcije bio je potaknuti građane na zdrav život, rekreaciju, boravak u prirodi i brigu za okoliš te tako istaknuti važnost preuzimanja vlastite odgovornosti u zbrinjavanju i recikliranju otpada.

Okupljanje je započelo u 9:30 sati te je svaki sudionik nakon prijave dobio naljepnicu s brojem, vrećicu za smeće i rukavice. Sudionici su bili raspoređeni u tri rute – žuta, plava i zelena te su prateći učenika voditelja rute, trčali i skupljali otpad na koji su naišli. Rute su bile duge oko 5 km i pokrile su širi centar grada Vukovara.

Neki su sudionici odabrali šetnju gradom te uz uživanje u sunčanom danu usput prikupili otpad i tako dali svoj doprinos akciji. Nakon sat vremena polako su se vraćali vrijedni trkači s vrećama punim smeća. Slažući vreće jednu pored druge ispred štanda privukli su pažnju mnogih građana koji su prilazili i davali riječi hvale i podrške inicijativi.

Brojka od 104 sudionika ukazuje da su vukovarski gimnazijalci i ostali građani prepoznali važnost ove akcije i svojim dolaskom i sudjelovanjem na ploggingu dali svoj doprinos za čišći i ljepši grad Vukovar.

Zahvaljujući brojnim suradnicima – Grad Vukovar, Sportski objekti grada Vukovara, Komunalac, Proni, Mirovna grupa mladih Dunav, Europski dom Vukovar, Borovo graf, Ferivi i Jamnica, koji su prepoznali ovu inicijativu i donirali brojne poklone, održano je izvlačenje nagrada u kojem su pomogle odbojkašice ženskog odbojkaškog kluba „Enna Vukovar“ i vukovarski veslač Luka Kolar te tako razveselili vrijedne sudionike.

Iako se grad Vukovar može pohvaliti svojom čistoćom, ova je akcija pokazala da trebamo neprestano raditi na tome da održavamo čistoću svoga okoliša te da nam ne treba biti teško sagnuti se i pokupiti otpad kada ga vidimo u prirodi.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Komunalcem koji je osigurao gimnazijalcima vrećice za smeće i odvoženje otpada, ova je akcija pokazala da se zajedništvom grad Vukovar može učiniti još ljepšim i boljim mjestom za život.

Iako mladi, vukovarski su gimnazijalci vlastitim primjerom pokazali svojim sugrađanima kako je važno voditi brigu o svom zdravlju i o svom okolišu te da su sposobni organizirati ovako uspješnu akciju i time položiti svoj test građanske kompetencije koja je u obrazovnom sustavu sve više u fokusu.