prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uzroci bolova u trbuhu

Suzbijanje trbušne boli jedan je od izvornih, najstarijih, tradicionalnih ciljeva medicine. Objektivna ocjena intenziteta boli kao subjektivnog osjeta nije moguća niti u odraslog bolesnika, a pogotovo ne u novorođenčeta ili u mlađeg školskog djeteta s ograničenim mogućnostima komunikacije s okolinom. U starije djece i odraslih liječenje se mora osloniti na subjektivnu ocjenu bolesnika.

Djevojčica i toplomjer U male djece plač, nemir, razdražljivost i izraz lica jedini su načini komunikacije kojim se uz određeno iskustvo može procijeniti intenzitet boli. Trbušna bol je naziv za sve bolne osjete i neugodne simptome koji se osjećaju u području trbuha. To je jedan od najčešćih simptoma koji pogađa ljude i zbog kojih se javljaju u zdravstvena ustanove. Ponekad se niti u najpovoljnijim uvjetima, uza sva dijagnostička sredstva i uz najveću kliničku vještinu ne može otkriti uzrok boli u trbuhu, a dodatan je problem što svaka osoba drugačije reagira na bol. Kao što smo već rekli, djeca teško mogu pokazati gdje ih boli.

Brojna stanja uzrok su boli u trbuhu , a neka od njih se ne događaju u samom trbuhu, ali uzrokuju nelagodu u istom. Isto tako, jačina boli ne odražava uvijek težinu bolesti ili poremećaje koje uzrokuje bol. Uglavnom, uzroka boli toliko je puno, da je sve teško i nabrojati pa bi se ograničio na najčešće kod školske populacije.

Najčešći uzroci bolova u trbuhu

Najčešći bolovi kod simptoma sa strane želuca su upala sluznice želuca ili gastritis. Osoba koja pati od gastritisa se bolje osjeća kada nešto pojede, a prilikom gladi ima osjećaj pečenja u 'žličici' odnosno gornjem dijelu trbuha. Tada su česte i mučnine, a oboljeli ne podnosi mlijeko jer stvara dodatnu kiselinu.

Ukoliko se radi o problemima vezanim uz bolesti gušterače i jetre, nakon jela osoba osjeća težinu i bol, a ponekad i povrati sve što pojede, tako da se zapravo najbolje osjeća gladna.
Za upalu debelog crijeva, kolitis, osim bolova, karakteristični su i proljevi uz visoku temperaturu. U tom su slučaju česti i bolovi ispod desnog rebrenog luka koji se šire pod desnu lopaticu, a tada je vjerojatno riječ o bolesti žućnog mjehura. Manje su česti refleksni bolovi od pijeska ili kamenca u mokraćovodu, a uzrok tomu je konzumiranje vrlo tvrde vode (pune kalcijevog-karbonata), ili nedovoljne količine tekućine dnevno. Kod upale bubrega koja je praćena temperaturom, a mokrenje je bolno, bol se širi preko trbuha u prepone.

Bolovi u donjem dijelu trbuha kod djevojaka su često složeniji za dijagnostiku nego kod Trbuhmladića. Od ginekoloških uzroka bolova u donjem dijelu trbuha treba navesti predmenstrualne bolove, naročito u mlađih djevojaka gdje je maternica još nedovoljno razvijena. U pitanju mogu biti i ciste jajnika koje su najčešće bezazlene, dok veće ciste najčešće zahtijevaju operativno uklanjanje. Bolovi mogu biti uzrokovani i upalom iz unutrašnjosti rodnice i maternice koje se mogu javiti osobito u mlađoj dobi. Ponekad, dok još neznaju da su trudne, žene dolaze na pregled zbog izrazitih bolova u donjem dijelu trbuha, nerijetko s refleksijom na donji dio leđa. U takvim slučajevima se  može posumnjati i na vanmaterničnu trudnoću.

Kod dječaka bolovi u trbuhu mogu biti refleksija iz testisa, i to jednostrano ili obostrano. Ti su bolovi obično učestali i probadajući. Kod boli iz testisa obično se radi o hidrokeli (nakupljanje tekućine u testisu) ili varikokeli (proširenje glavne vene testisa). Obje bolesti nisu toliko opasne, međutim mogu dovesti do neplodnosti, te ih se zato treba operacijski tretirati. Rjeđi je uzrok boli tumor testisa, koji je u dobi od 15 do 35. godine najčešće zloćudan i treba ga što ranije dijagnosticirati. Bolesti prostate kod mlađih dječaka su rijetke, eventualno u sklopu upale mokraćnih puteva.

Preponska kila je još jedan problem češći kod muškaraca bez obzira na dob. Može postojati jednostrano, obostrano ili se razviti nakon operativnog zahvata u donjem dijelu trbuha. Liječi se operativno.
Bolovi u donjem dijelu trbuha u oba spola mogu biti i kod reflektirajućih boli iz kralježnice, a ponekad i kukova.

Kada se hitno treba javiti u bolnicu

Hitna stanja, dakle kada se treba odmah obratiti u bolnicu su upala crvuljka (apendicitis), komplikacije divertikulitisa (stvaranje džepa u debelom crijevu), opstrukcija (stvaranje zapreke u probavnom sustavu), peritonitis (upala potrbušnice, ovojnice unutarnjih organa).
Općenito stanja kod kojih preporučujem da se odmah javite doktoru su:

 • ako je bol izuzetno jaka,
 • ako je trbuh bolan na dodir ili tvrd,
 • ako je bol uslijedila nakon ozljede trbuha,
 • ako se bol javlja za vrijeme trudnoće ili moguće trudnoće,
 • ako je bol praćena krvarenjem,
 • ako bol traje duže vrijeme ili je praćena vrućicom, povraćanjem, mučninom ili gubitkom apetita.

Po dolasku u bolnicu važno je pokušati objasniti gdje je bol najjača i je li se premještala, koliko dugo traje, postoji li neki čimbenik koji povećava ili smanjuje bol (položaj tijela, konzumiranje neke hrane) te naravno uzimate li neke lijekove. Nakon učinjenog kliničkog pregleda, liječnik obično ordinira još neke pretrage, a uobičajeDoktorica i pacijent u bolnicine su laboratorijske (krv, mokraća, eventualno stolica), te radiološke (rendgen, ultrazvuk, rjeđe kompjutersku tomografiju (CT), ili magnetsku rezonancu (MR). Ostale, invazivnije pretrage, kao što je gastroskopija, rijeđe se rutinski izvode.
Ne postoji nikakva generalna terapija za bolove u trbuhu, već se oni liječe isključivo ovisno u uzroku. Ako su bolovi blaži pomaže odmaranje, ležanje sa skupljenim nogama, te uzimanje tekućine. Lijekove nije preporučljivo uzimati bez preporuke liječnika.

Kod mlađe školske djece trbuh je središnja točka na koju se sve projicira. Npr. bolovi u uhu se mogu poistovjetiti s bolovima u trbuhu. Djeca zaista imaju bolove u trbuhu, ali je uzrok boli negdje drugdje. Općenito 90% bolova u trbuhu je organskog podrijetla, kao što smo već rekli, sa strane želučano-crijevnih bolesti. Nutricionisti smatraju da se želudac mora između obroka odmoriti, odnosno da ga se ne treba pretrpavati s međuobrocima, jer je potrebno da se hrana probavi. To je također jedan od čestih, ali potpuno benignih bolova u trbuhu.

Psihosomatski uzroci bolova u trbuhu

Osim organskih postoje i psihički uzroci bolova u trbuhu, kao što su stres i strahovi. Takvom djetetu samo treba odvratiti pažnju od boli. Razgovor, odmaranje te provođenje puno vremena s djetetom da se otkrije pravi uzrok, najbolja je terapija, naravno nakon što se isključe svi organski uzroci bolesti. Nemojte po vlastitom nahođenju davati lijekove na svoju ruku, ili što je uobičajeno u našem narodu po preporuci susjeda s kojima obično poistovjećujemo svoje simptome.

Ako liječnik isključi svaki ozbiljan osnovni uzrok tegoba, za prevenciju ponovnog javljanja boli činite sljedeće:

 • konzumirajte integralnu hranu, a izbjegavajte masna i začinjena jela,
 • ravnomjerno rasporedite obroke, sporije jedite,
 • ograničite količinu tekućine koju uzimate uz jelo,
 • pokušajte otkriti na koju ste hranu osjetljivi i izbjegavajte ju,
 • da utažite žeđ, pijte tekućinu čiji je osnovni sastojak voda, jer to čini probavu djelotvornijom,
 • učinite sve da smanjite stres u životu,
 • potrudite se da dovoljno spavate i vježbate,
 • neka vam vrijeme predviđeno za obroke bude što manje opterećeno žurbom.

Dinko Kolarić, dr.med

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.