prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vamos a la playa

U razdoblju od 23. lipnja do 4. srpnja 2015. godine gosti Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića su učenici i profesori “Centro agrario regional” iz argentinskog grada Venado Tuerto.

 

Proteklih dana u Srednjoj školi Braća Radić bilo je iznimno živo. U posjet im je došla povelika grupa učenika iz argentinskog grada Venado Tuerto. Centro agrario regional škola je srodna njihovoj jer njeguje poljoprivredna i veterinarska zanimanja. U razdoblju od 23. lipnja  do 4. srpnja 2015. godine u gostima SŠ Braća Radić iz Kaštel Štafilića boravi 41 učenik te sedam profesora. Program koji su osmislili profesori naše škole sastoji se od radionica, predavanje, posjeta, druženja učenika. 

U tek dva dana boravka mladi Argentinci imali su mogućnost upoznati se s kaštelanskim tradicionalnm plesovima. U tome ih je zajedno sa svojim supugom podučavala naša profesorica glazbene kulture Marica Tadin. Poznate kaštelanske folklorne entuzijaste pratili su članovi folklornog ansambla Ante Zaninović. Argentinski gosti počastili su se pri tom hrvatskim specijalitetima te vinom napravljenim u školskom podrumu.
Na zid školskog restorana, u prostoru gdje se odvija većina aktivnosti ove interkontinentalne razmjene učenika, s ponosom su se postavile jedna do druge argentinska i hrvatska zastava.

Drugog dana ove nesvakidašnje suradnje realizirane su dvije radionice u kojima su aktivi poljoprivrede i prehrane pokazali gastronomske specifičnosti našega kraja. Dio  argentinskih i naših učenika sudjelovao je u radionici soljenja inčuna i srdela, dok je ostatak pripremao razna jela kojima su temeljni sastojak bile tikvice (juha od tikvica, slana pita od tikvica, slatka pita te fritule od tikvica).

Uvod u radionicu s tikvicama priredili su Ksenija Danilo, Mara Midžor i Nikola Škarić, profesori iz aktiva poljoprivrede, koji su goste proveli kroz školski staklenik i uputili ih u berbu tikvica. Obje radionice vodile su profesorice iz aktiva prehrane Ružice Budimir, Anđelke Prlić, Marije Rapanić, Petrane Pupić, Mirande Mendeš i Ljilje Zulim. Kako su vremenske neprilike malo poremetile unaprijed dogovoren program dana, umjesto da sve započne kupanjem na plaži Bile, svemu je prethodilo kratko predavanje ravnateljice Marije Kezele o hrvatskom jeziku.

Simpatični Argentinci pokazali su interes za usvajanjem osnovnih izraza sporazumijevanja na našem jeziku. Tijekom popodnevnih sati naši su učenici poveli svoje goste u razgled grada od Nehaja do Kaštel Starog. Bez daha ih je ostavila tisućljetna maslina, no jednako su uživali u ljepotama naših kula, ljupkih uličica u centru Kaštel Novog i Kaštel Starog. Danas su gosti iz Argentine na putu za Međugorje, Mostar i Dubrovnik, a sljedećih dana očekuje ih još niz aktivnosti.