prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Večer matematike – Escapeschool game u OŠ Ludina

OŠ Ludina druge se godine pridružila projektu „Večer matematike“ koju organizira Hrvatsko matematičko društvo Zagreb. Ovaj interesantan projekt, kako za učenike tako i za učitelje, provodi se petu godinu u mnogim hrvatskim vrtićima te osnovnim i srednjim školama uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a ove godine i IRIM-a. Večer matematike obilježili smo 7. prosinca 2017. godine u matičnoj školi zajedno s više od 70 učenika, roditelja i učitelja.        

Kako i osnivači sami kažu, Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

Naši učitelji, Damir Belavić, Darko Brnada i Elvisa Sekulić željeli su učenicima Večer matematike „začiniti“ nečim uzbudljivim, pa su za njih osmislili pravo uzbudljivo natjecanje dvije skupine učenika. Večer matematike u OŠ Ludina obilježila je Escape School Game „Pronađi pingvina“ inspirirana igrom Escape Room gdje su učenici podijeljeni u dvije skupine tragali za „nestalom“ životinjom rješavajući zadatke koristeći IK – tehnologiju te svoje znanje i vještine.  

Escape the room su prvotno bile računalne igrice nastale u Japanu, a njihova popularnost je toliko narasla da su ljudi počeli praviti i prve „real escape games“ ili igre uživo kao simulacije računalnih igrica. Organizacija natjecanja u rješavanju matematičkih zadataka po principu Escape Room učenicima ili bilo kome tko se uputi u takvu avanturu pruža mogućnost i jedinstveni doživljaj da u stvarnom svijetu postanete lik neke priče ili igre.

U igri glavni je zadatak upotrijebiti sve svoje  vještine, sposobnosti i znanja da biste riješili niz povezanih logičkih problema i uspješno ispunili zadani cilj igre te ju završili u zadanom roku. 

Ekipe su sastavljene od dvije ekipe učenika sedmih i osmih razreda kojima smo ponudili sedam logičkih matematičkih zadataka koje smo sakrili po cijeloj školi. Prije početka ekipe su dobile uvod u temu igre u obliku videa inspiriran filmovima o Jamesu Bondu te početni zadatak i upute o tome kako igrati. Nakon što bi dobili određeno rješenje do slijedećeg zadatka trebali su doći upisivanjem rješenja u nedovršenu poveznicu koja bi ih vodila do mjesta u školi gdje je idući zadatak skriven. Takvo zanimljivo postavljena igra rezultirala je jurnjavom po školi, pretragom učionica i ormara uz mnoštvo smijeha i zabave.

Reakcije učenika ali i roditelja koji su sudjelovali u Večeri matematike bila su vrlo pozitivna i motivirajuća za osmišljavanje nekog novog Escape Rooma i za učenike nižih razreda iduće godine.

A kako je to sve izgledalo pogledajte u kratkom videu:

 

Na ostalim radionicama koje smo organizirali povodom “Večer matematike” sudjelovali učenici od prvog do osmog razreda zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima.  Između ostalih zanimljivih igara najviše zanimanja izazvao je Space Race učitelja Damira Belavića koji je sastavio kviz u Socrativu s nizom  logičkih pitanja i matematičkih mozgalica primjerenih svim uzrastima. Bilo je vrlo inspirativno gledati učenike drugih razreda kako zajedno sa svojim očevima mozgaju oko nekih zadataka.

Druga igra koja je izazvala zaraznu i hipnotičnu prikovanost za radni centar bila je igra Set. Set je apstraktna igra kartama u kojoj igrači moraju što brže prepoznavati određene uzorke među ponuđenim kartama. Najbrži igrač sa najviše ispravnih uočavanja na kraju igre je pobjednik. 

Ostali radni centri uključivali su rješavanje zadataka i razvijanje novih znanja i vještina iz područja zabavne matematike, kao što su Brzo sastavljanje životinje od tangrama, Čovječe ne ljuti se, Kriptografija, Arheologija, forenzika i matematika, Domino, Koliko je sati, Memory kvadrati prirodnih brojeva….

Oduševljenje s Večeri matematike na kraju nisu krili ni mali ni veliki kojima je matematika iz ovakve perspektive jako zabavna i zanimljiva. A nama koji smo ju organizirali daje motiv da iduće godine dočekamo naše učenike i roditelje s još zanimljivih igara i zadataka.