prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Večer matematike u Slatini

U četvrtak 03.12.2015. u 18 sati u OŠ Eugena Kumičića održan je skup interaktivnih radionica pod nazivom „Večer matematike“. Cilj ovog druženja poticanje je izgradnje pozitivnog stava prema matematici. Veliki odaziv posjetitelja pokazao je da zabavna strana matematike nije zaboravljena. Na velikom broju različitih radionica bilo je predstavljeno mnoštvo igara u kojima su se nadmetali igrači od prvog do osmog razreda. U atmosferi koja je bila puna uzbuđenja i pozitivnog natjecateljskog duha svi posjetitelji osjećali su se ugodno. Škola kao domaćin „Večeri matematike“ drugu godinu za redom uspijeva probuditi veliki interes učenika i pokazuje kako će sljedeće godine biti još uzbudljivije.

Više o organizaciji Večeri matematike rekle su nam ravnateljica škole Božica Majhen i učiteljica matematike Sanela Jukić:

– Otkuda ideja o organizaciji Večeri matematike?

Ravnateljica Božica Majhen: -Diljem Hrvatske već se nekoliko godina organizira Večer matematike s ciljem da se matematika popularizira i djeci približi kao nešto interesantno, životno i zanimljivo. Naša škola je krenula prošle godine prvi put jer su dolaskom nastavnice Sanele Jukić, koja je prihvatila moderne strategije poučavanja i koja puno toga sama inicira u školi, stvoreni uvjeti za pokretanje Večeri matematike. – Kako je nastala suradnja s Hrvatskim-matematičkim društvom?

Ravnateljica Božica Majhen: -Suradnja s Hrvatskim-matematičkim društvom već nekoliko godina je vrlo intenzivna, učiteljica Ljiljana Peretin iz OŠ Josipa Kozarca već dugo intenzivno radi na aktivnostima iz područja matematike a naša učiteljica Sanela Jukić također se priključila ovom matematičkom društvu. One svojim radom nastoje matematiku približiti učenicima, odnosno učiniti je životnom jer matematika je vrlo primjenjiva i uvijek nam u životu treba.

– Koji je povod za organiziranje ove Večeri matematike?

Učiteljica Sanela Jukić:- Hrvatsko-matematičko društvo već dugi niz godina organizira ovaj projekt koji se održava diljem Hrvatske, svugdje u isto vrijeme, sa ciljem popularizacije matematike među učenicima. Cilj je također i da učenici shvate da matematika nije neki veliki problem i da ona može biti zabavna. Isto tako želimo podsjetiti roditelje na igre kojih su se oni igrali kada su bili mali i koje oni sami mogu iskoristiti u igri sa svojom djecom.

– Kako ste zadovoljni odazivom u odnosu na prošlu godinu?

Učiteljica Sanela Jukić: -Mnogobrojnija je publika ove godine zbog toga što su prošle godine učenici već mogli steći dojam što je to Večer matematike. Oni su ti koji su proširili dobru vijest, vrlo su mnogobrojni i moram ih pohvaliti kao dežurne matematičare i moderatore ove večeri. Svakako i sljedeće godine namjeravamo organizirati Večer matematike.

Razgovarali smo i s roditeljem jednog učenika, Pavlom:

– Zašto ste se odlučili dovesti svoje dijete na Večer matematike?

Tata Pavle: -Ja sam u školi doista najviše volio matematiku. Bio sam jako dobar matematičar, što sam vjerojatno naslijedio od svog oca, pa sam i svoju djecu rado podučavao matematiku. Volimo dolaziti na ovakve susrete i matematika je danas omiljen predmet i moje djece.

– Mislite li da će ovo pomoći vašoj djeci u učenju i da o matematici razmišljaju kao o nečemu zabavnom? Tata Pavle: -U svakom slučaju mislim da će pomoći, ovo je jedan dobar događaj i za odnos roditelja i djece jer u ovom suvremenom svijetu zapravo je malo vremena za druženje roditelja i djece. Večeras se dobilo puno više od matematike.

O svom doživljaju s ove večeri govorili su nam učenici Nikola i Tomislav:

– Volite li matematiku?

Učenik Nikola: – Jako volim matematiku jer je zanimljiva i svašta radimo pod matematikom.

Učenik Tomislav: -Volim matematiku jer je zabavna i jako volim računanje.

– Što vam se najviše svidjelo večeras?

Učenik Nikola: -Najviše su mi se svidjele igre.

Učenik Tomislav: -I meni su se najviše svidjele igre i atmosfera večeri općenito.

I na kraju smo razgovarali s televizijskom ekipom Hrvatske radiotelevizije koja je pratila ovaj događaj: – Kako ste doznali za održavanje ove večeri matematike?

Leo Škrinjarić, video-novinar HRT-a za područje Virovitičko-podravske županije:

-Na internetu sam tražio neki zanimljiv događaj i temu za prilog pa sam pronašao informaciju da se večeras u OŠ Eugena Kumičića održava druga Večer matematike. Istodobno se i u Špišić Bukovici održava ista manifestacija, a ja sam odlučio doći u vašu školu da snimim reportažu kako bi gledatelji širom Hrvatske vidjeli što ste pripremili na ovoj Večeri matematike.

– Gdje i kada će biti prikazana vaša reportaža? Leo Škrinjarić: -Bit će prikazana u petak, 04.12.2015. u Županijskoj panorami Čakovec-Varaždin u 17 sati i 10 minuta. Ako je urednici izaberu za prikazivanje bit će i na Regionalnom dnevniku na HRT2 i HRT4 u 16 sati.