prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Velika retrospektiva Leonarda da Vincija

Čak 162 djela talijanskog majstora Leonardada Vincija dostupna su javnosti u pariškom muzeju Louvre koji se nada tom najvećom u povijesti retrospektivom renesansnog genija organiziranom o 500 godišnjici njegove smrti privući posjetitelje iz cijelog svijeta.

Upravo iz tog razloga uprava muzeja odlučila je pristup izložbi koja ostaje otvorena do 24. veljače, omogućiti samo uz prethodnu rezervaciju. Do danas je rezervirano nekih 260.000 ulaznica.

Nakon izložbe “Tutankamon” u dvorani La Villette na sjeveru Pariza koju je pogledao ukupno 1,42 milijuna posjetitelja, retrospektiva Leonardovih djela trebala bi biti drugi muzejski 'blockbuster' ove godine u Francuskoj.

Retrospektiva je jedinstvena prigoda da posjetitelji vide deset slika renesansnog majstora (jedanaesta je Mona Liza koja je dragulj stalnog postava muzeja Louvre), a među njima su “Sveta Ana”, “Sveti Ivan Krstitelj” i djelo posuđeno iz muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu  “Madona Benoit” (prema prijašnjem vlasniku, jednom od arhitekata Ermitaža).

Mona Lisa, žrtva vlastitog uspjeha, inače najslavniji izložak Louvrea koji privuče gotovo 30.000 posjetitelja na dan, ostat će izložena u dvorani u kojoj je stalno postavljena no   bit će dostupan i njezin virtualni pregled u trajanju sedam minuta na kraju posjeta. Posjetitelji će se za to 3D iskustvo morati prijaviti pri ulasku na izložbu.

Slavno djelo “Salvator Mundi” (Krist Spasitelj svijeta), koje je nestalo otkako je kupljeno za vrtoglavu svotu prije godinu i po dana (rekordnih 450 milijuna dolara), neće biti izloženo, osim ako se ne dogodi golemo iznenađenje u posljednjem trenutku, piše agencija France presse. Službeno, to je djelo kupljeno da upotpuni zbirku Louvre u Abu Dabiju.

Za postavljanje izložbe takvih razmjera trebalo je deset godina rada i zahtjeva za posudbom pomalo iz cijelog svijeta, a među njima su britanska kraljica Elizabeta II. koja je posudila 24 crteža, zatim British Museum, Vatikan i talijanske galerije i muzeji.

Po zavšretku pregovora između pojedinih zemalja i muzeja, Rim je pristao posuditi nekoliko crteža Leonardova Vitruvijeva čovjeka, koji se čuvaju u Gallerie dell' Accademia u Veneciji i zbog svoje krhnkosti (izrađeni su na papiru) prikazuju se samo povremeno. Posudba je iz Italije, nakon pravne zavrzlame stigla u Louvre sa zakašnjenjm i ondje će ostati samo dva mjeseca.

Izložba je organizirana u četiri cjeline i predstavlja crteže, rukopise, slike i djela Leonardovih suvremenika, ali ne i istraživački rad renesansnog genija koji je bio ne samo slikar, već izumitelj i znanstvenik.