prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Videokonferencija “Dan sjećanja na žrtvu Vukovara”

U četvrtak, 17. studenog 2016. održan je tradicionalni, sedmi po redu, sat povijesti pod nazivom “Dan sjećanja na žrtvu Vukovara” u organizaciji ravnateljice škole, gospođe Lidije Miletić i profesora povijesti Darka Tufekčića.

Tema ovogodišnjeg sata povijesti je „25 godina bitke za Vukovar – na temeljima povijesti gradimo našu budućnost“.

Putem videokonferencije sat povijesti iz Vukovara pratili je preko 500 učenika osmih razreda iz 24 hrvatska grada. Učenici iz Dubrovnika, Gospića, Zadra, Rijeke, Malog Lošinja, Pule, Ivaneca, Zagreba, Velike Gorice, Varaždina, Slavonskog Broda, Osijeka i drugih hrvatskih gradova u pisane radove uobličli su svoje promišljanje o tome što za Hrvatsku i grad Vukovar znači Domovinski rat te kako vide i kakvu žele svoju domovinu u budućnosti.

“Ovim projektom želimo učenike osmih razreda diljem hrvatske podsjetiti na slavne dane obrane Vukovara i domovine Hrvatske. Povijest je učiteljica života, a na nama je da branimo i ističemo vrijednosti borbe za samostalnu i suverenu Domovinu. Za nas je ovaj projekt vrlo važan jer želimo da naši učenici osjete zajedništvo s cijelom Hrvatskom. To je ono što Vukovaru u ovim teškim danaima, ali i danima ponosa svakako treba. Želimo se 25 godina nakon Bitke za Vukovar okrenuti prema budućnosti, reći da nastavnici i učenici vide bolju budućnost za Hrvatsku, da su oni njezina budućnost”, rekla je ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić.

Videokonferencijskom vezom učenicima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske koja je rekla kako nas sjećanje na 18. studeni 1991., jedan od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti, i danas, nakon 25 godina ispunjava ponosom na sve branitelje, ali i tugom zbog svih stanovnika i branitelja koji su izgubili svoje živote. – Odgovornost nas odraslih je da naša djeca razumiju povijest kako bi mogli stvarati budućnost i zato zahvaljujem svima koji su pokrenuli ovaj projekt, rekla je predsjednica dodavši kako je obveza svih državnika svijeta raditi na tome da djeca žive i rastu u sretnijoj budućnosti.

Satu povijesti nazočila je i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković koja je naglasila kako Agencija i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića već sedam godina organiziraju Sat povijesti kako bi promicali istinu o Domovinskome ratu na način da učenici svojim radovima promoviraju poruke budućnosti Hrvatske na temeljima Vukovara koji je simbol stradanja, ali i nade, ponosa, uspjeha i budućnosti.

Satu povijesti nazočio je i viši savjetnik za povijest Franjo Čičak, Renata Ivanković, voditeljica posebnih programa pri CARNetu te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović koja je pozdravljajući učenike naglasila kako Grad Vukovar daje potporu ovakvim projektima.

Po prvi put se čitav sat povijesti mogao pratiti i preko CARNetovog portala Meduza putem poveznice https://meduza.carnet.hr/.