prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virtualna izložba u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu

U povodu obilježavanja ovogodišnjeg Dana Sveučilišta u Zagrebu na portalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Virtualne izložbe NSK objavljena je izložba Sveučilište – jučer, danas, sutra, pripremljena u sklopu projekta koji je Sveučilište provelo u suradnji s Knjižnicom, pod nazivom Virtualna izložba 350. godina Sveučilišta u Zagrebu.

Dan Sveučilišta obilježava se 3. studenog, na dan kada je na saboru Hrvatskog kraljevstva 1671. godine prihvaćena odluka rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I. kojom je dvije godine ranije, 23. rujna 1669. godine, Isusovačka akademija, preteča današnjeg Sveučilišta, stekla status sveučilišne ustanove.

Ova virtualna izložba predstavlja 350 godina neprekinutog djelovanja najstarijeg hrvatskog sveučilišta s neprekidnim djelovanjem i jednog od najstarijih u Europi te na vremenskoj lenti daje pregled ključnih trenutaka iz njegove povijesti i povijesti njegovih sastavnica, pružajući uvid u najstarije spomene relevantnih događaja, tema ili lokaliteta, s prikazom rektora Sveučilišta od 1874. godine do danas. Svi sadržaji predstavljeni na vremenskoj lenti slikovno su i/ili tekstualno povezani sa sadašnjošću, kako bi ih se što više približilo suvremenom virtualnom posjetitelju.

U sklopu izložbe istraživačima su dostupne cjelovite preslike knjiga, časopisa, disertacija i arhivske građe sadržajno povezane sa Sveučilištem i njegovim djelovanjem, a povijest Sveučilišta predstavljena je i kroz stručne i znanstvene radove o povijesnim događajima na Sveučilištu iz digitalnih zbirki Sveučilišta i Knjižnice, kao i onih Knjižnica grada Zagreba te Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.