prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Više od 500 naslova Metropolitanskoga muzeja umjetnosti te Međunarodnoga arhiva Dade digitalizirano i dostupno za uporabu

Od svojega početka 1870. godine, Metropolitanski muzej umjetnosti u New Yorku, uz predstavljanje bogatih zbiraka slikarstva iz cijeloga svijeta redovito je objavljivao kataloge izložaba svojih zbiraka, kao i brojna druga izdanja. Gotovo nakon pet desetljeća objavljivanja više od 1500 naslova, koji obuhvaćaju tiskana i elektronička izdanja, biltene, časopise i dr., trećina cjelovitih izdanja sada je dostupna za pretraživanje, čitanje i preuzimanje na portalu Muzeja, kao što prenosi Open Culture.

Usto, radi stvaranja uvjeta za održivo upravljanje procesom digitalizacije kulturne baštine, različite američke sveučilišne naklade, osim objavljivanja djela znanstvene i kulturne baštine te knjiga svjetske kulture i znanosti s naglaskom na znanstvenu literaturu i udžbenike, u zadnjih nekoliko godina posvetile su se upravo toj vrsti djelatnosti. Radi osiguravanja pristupa digitaliziranoj građi, Sveučilište u Iowi sa svojim je Međunarodnim arhivom Dade u cijelosti ponudio svoju impresivnu zbirku dadaističkih knjiga te sitnoga i povremenoga tiska u digitalnome okruženju.

Suvremeni svjetski trendovi namijenjeni poticaju poboljšanja iskustva korisnika baštinskih ustanova, u Metropolitanu su spojem povijesti umjetnosti, kulturne baštine i tehnologije svoj novi oblik  dobili u obliku mrežne platforme MetIzdanja (MetPublications). Riječ je o radu opsežna nakladničkog programa zbiraka Knjižnica Muzeja i muzejskoga Arhiva te su sva poznata izdanja od 1869. do 1974. godine, uz probrane naslove, dijelom te digitalne baze.

Dio je to Open Access politike muzeja, kojom se želi povećati pristup i vidljivost muzejskih zbiraka te poboljšati usluge u digitalnome dobu, a prvi koraci poduzeti su još 2017. godine kada je Metropolitan digitalizirao te učinio javno dostupnim gotovo 400 000 slika umjetničkih djela iz svojih zbiraka.

Pristupom digitaliziranim izdanjima, platforma MetIzdanja, uz opise sadržaja gotovo svih dostupnih djela i muzejske građe, pruža i usluge tiska na zahtjev, uz potporu Yaleove sveučilišne naklade. Svim čitateljima i posjetiteljima omogućeno je pronalaženje te digitalno označivanje spomenutih izložaka iz svih izdanja u prostorima Muzeja, a nova platforma nudi i najnovije informacije oko aktualnih izložbenih postava.

Širenju Metropolitanova poslanja o povećanju svijesti o umjetnosti te njezine jedinstvene uloge u poticanju međunaraštajnoga i međunarodnoga dijaloga, priključio se i Međunarodni arhiv Dade koji djeluje u sklopu Sveučilišta u Iowi. Arhiv je utemeljen 1979. godine te se smatra jednim od bitnijih akademskih resursa za izučavanje povijesti toga avangardnog pravca s postojećom zbirkom koja sadrži dadaističke knjige, članke, zbirke mikrografije, videozapise, audiozapise, internetske resurse te djela o povijesti dadaizma. 

Sveučilište i Arhiv digitalno su obradili i pohranili najbitnija dadaistička izdanja, poput utjecajnih časopisa Dada i 291 te brojna izdanja povremenoga tiska iz različitih središta, poput Züricha, Berlina i Pariza, a od najnovijih poticaja u poučavanju i širenju informacija o digitaliziranoj građi, čitateljima je, uz besplatno pregledavanje, dostupno i besplatno preuzimanje sadržaja svih izdanja.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.