prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vodič za studijsko putovanje u Pariz

Splitska I. gimnazija je ove godine prvi put organizirala studijsko putovanje u Pariz. Voditeljica puta prof. Petra Ljubičić i prof. Likovne umjetnosti Josipa Vujčić izradile su vodič za učenike koji prilažu u nadi da će obogatiti svako nadolazeće studijsko putovanje.

Vodič je zamišljen s ciljem da olakša posjete velikim svjetskim muzejima. Učenici preferiraju slobodno vrijeme u muzeju, a onda se dogodi da propuste najvažnije. Vodstva su uvijek lutrija – ponekad su sjajna, ali znaju biti i zamorna ili neprilagođena (srednjoškolskom) uzrastu.

Odlučile su stoga objediniti osnovne podatke o muzejima i lokacijama koje će posjetiti, dodati praktične upute, ali i kodove koji skeniranjem vode na korisne stranice. U pitanju su jezični savjeti i kratki filmovi s društvenih mreža gdje Francuzi daju savjete kako se provoditi u Parizu. Nakon što su se dobro pripremili, informirali i tiskali vodič, krenuli su na putovanje.

Prvi dan nije bio sunčan, ali protekao je u znaku kralja Sunce, Luja XIV. u Versaillesu. Zaplesali smo u Dvorani ogledala, divili se raskoši odaja carice Marije Antoanete, šetali smo vrtovima i jeli kolače. Idući dan na redu je bio Muzej d’Orsay, poznat po čuvenoj zbirci remek-djela impresionizma i postimpresionizma gdje su sati proletjeli. Fotografijama su zabilježili i Arc de Triomphe, a Eiffelov toranj ih je podjednako impresionirao po danu kao i za večernjih šetnji do trga Place de Trocadero.

Muzej Louvre je svojom zbirkom ispunio srca i dao energiju za šetnju do Montmartre-a, nekoć važnog umjetničkog središta grada. Tu su iskoristili priliku za predah, posjetili male galerije i dućane, a neki su se odlučili i portretirati. Nakon nalaza kod bazilike Sacré-Cœur, prošetali su do čuvenog Moulin Rouge-a. Metro ih je doveo do Latinske četvrti, danas poznate po studentskom životu, vedroj atmosferi i bistroima. Možda netko od učenika i završi na poznatom sveučilištu La Sorbonne? Mnogi su za suvenir odabrali knjigu iz knjižare Shakespeare and CO, otvorene davne 1951.godine. Nažalost, u katedralu Notre Dame nisu mogli ući pa su gotiku “okusili” diveći se fasadi i rozetama. Autobus je služio za panoramsko razgledavanje grada, čekao je svako jutro ispred hotela smještenog u poslovnoj četvrti  La Défense.

Slobodno vrijeme proveli su i u poznatoj robnoj kući Galeries Lafayette koja je prenijela dašak glamura i visoke pariške mode. Uživali  su gledajući prolaznike: ležerne Francuskinje s mnogo stila koje je teško opisati, svaka ima određeni je ne sais quoi. Zadnji dan putovanja su shvatili da je epizoda Emily in Paris uskoro gotova, ali kući su pristigli prepuni dojmova i suvenira. Kako kažu u čuvenom filmu Casablanca  – “Uvijek ćemo imati Pariz”. U njihovom slučaju, zaljubili su se u sam grad, a atmosferu će pokušati dočarati fotografijama objavljenim na mrežnim stranicama škole, ali i kratkim filmom nastalim uz zvuke La vie en rose. Ishodi ostvareni na studijskom putovanju: SŠ LU B.2.4, SŠ LU C.2.1, goo A.3.5, osr A.1.3, osr C.2.3, odr B.5.2, odr B.5.3.

Priloženi dokumenti