prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vratimo život našim vodotocima

Na Smotri projekata iz građanskog odgoja koja će se 31. ožujka2017. godine održati u Koprivnici, učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec predstavit će se s projektom “Vratimo život našim vodotocima”. Da istražuju baš tu temu, potaknule su ih fotografije potoka na kojima je osim raznog smeća bila vidljiva i prisutnost tekućeg stajnjaka (gnojnice).

Istražujući problem utjecaja poljoprivredne djelatnosti na onečišćenje voda, učenici su utvrdili kako znatan dio poljoprivrednika nije upućen u mjere Nitratne direktive iako ona na snagu stupa 1. srpnja ove godine, na što se Hrvatska obavezala ulaskom u Europsku uniju. Zato su učenici pokrenuli informativnu kampanju o Nitratnoj direktivi. U sklopu svoje informativne kampanje u petak 17. ožujka 2017. godine u Vatrogasnom domu u Fodrovcu, organizirali su i predavanje na temu Nitratne direktive.

Predavanje je održao Slavko Kopilović, voditelj Podružnice Savjetodavne službe za Koprivničko-križevačku. Agronom Kopilović okupljenim je stočarima iscrpno objasnio kako i kada bi trebali vršiti gnojidbu i kako bi trebali urediti skladišta za gnoj kako nitrati i ostale štetne tvari iz gnoja ne bi dospjele u površinske i podzemne vode. Nažalost, još se uvijek u velikom broju gospodarstva gnojnica slijeva u bunare pa je gospodin Kopilović spomenuo podatak kako postoje bunari u kojima su količine nitrata i peterostruko veće od maksimalno dopuštenih 50 mg/l. 

Na skupu u Fodrovcu prisutnim poljoprivrednicima obratili su se i učenici orehovečke škole Franjo Blagaj: Karlo i Luka Matoić i Antonela Štimac. Predstavljajući svoj projekt, učenici su upozorili kako je neprimjereno postupanje s gnojem u orehovečkom kraju velik problem i zato što svega 821 stanovnik, odnosno samo 17,9 % od ukupnog broja stanovništva koristi vodu iz javne vodovodne mreže. Učenici i savjetnik Kopilović prisutnima su zajednički poručili kako bi skladišta za stajnjak trebali urediti kako je to predviđeno mjerama Nitratne direktive, ne samo zato što to zahtjeva EU, već i radi vlastitog zdravlja.

U sklopu projekta Zavod za javno zdravstvo Kopirvničko – križevačke županije i Veterinarski zavod iz Križevaca na zamolbu učenika analizirali su vode u nekim od potoka orehovečkog kraja. Analiza uzoraka uzetih 23. veljače 2017. godine, pokazala je da voda ni jednog potoka s obzirom na količinu nitrata ne spada u najzagađeniju petu kategoriju voda. Za tri je uzorka utvrđeno kako pripadaju u četvrtu kategoriju voda, jedan uzorak u treću, dva uzorka u drugu kategoriju, a jedan uzorak u prvu kategoriju vode. No, za preciznije podatke analizu bi trebalo ponavljati nekoliko puta u istim vremenskim uvjetima

Učenici 8.b priredili su i letke o mjerama Nitratne direktive koje su podijelili  poljoprivrednim domaćinstvima u svom kraju.