prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Webinar povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u kojem je sudjelovalo više od 60 škola

Svake godine, drugog dana drugog tjedna drugog mjeseca u godini, udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske komisije organizira Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe informacijske i komunikacijske tehnologije među djecom i mladima. Prilika je to za udruživanje tisuća ljudi diljem svijeta kako bi zajedno sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Tako je svaki drugi po redu utorak u mjesecu veljači, već tradicionalno, rezerviran za zanimljiva i uvijek nova događanja povodom sigurnog korištenja interneta. Razlozi tome leže u činjenici da su moderne tehnologije  postale nezaobilaznim dijelom suvremenog života svih dobnih skupina te da njihova uporaba uvelike olakšava komunikaciju i kolaboraciju, međutim one sve češće postaju i instrument iskorištavanja u negativne svrhe.

Vođeni sloganom ovogodišnjeg #DSI „Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom“ na inicijativu voditeljice praktične nastave Kristinke Lemaić, Industrijska strojarska škola iz Zagreba povezala se s Gimnazijom Vukovar, čija je suradnja započela zahvaljujući pilot projektu e-Škole i sada se nastavlja kroz razne oblike aktivnosti i događanja.

S obzirom na to da obje škole aktivno podržavaju inicijativu pokrenutu u okviru Programa za sigurniji  internet Europske komisije, obilježavanje Dana sigurnijeg interneta proteklo je u nizu suradničkih aktivnosti od kojih je središnje događanje – webinar.

Industrijska strojarska škola u Zagrebu i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić, u suradnji s Gimnazijom Vukovar, organizirala je webinar s namjerom okupljanja svih zainteresiranih škola i učenika diljem Republike Hrvatske u jednu zajedničku virtualnu učionicu i putem interaktivnog sudjelovanja svih uključenih, nizom kvizova, video uradaka i primjera, kako bi zajedničkim djelovanjem utjecali na podizanje razine osviještenosti djece i mladih o mogućnostima korištenja interneta za istraživanje i učenje, o negativnim i pozitivnim stranama korištenja interneta te osposobili djecu i mlade za korištenje interneta na primjeren, odgovoran i siguran način.

Kroz webinar pod nazivom „Dan sigurnijeg interneta 2018: Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom“ čiji je temeljni cilj promicanje osviještenosti o problemima koje sa sobom donosi uporaba interneta, dinamično i poučno nas je vodila moderatorica Kristinka Lemaić, uz sudjelovanje prof. Ive Bojčić, nastavnice hrvatskog jezika i etike kao i sudjelovanje prof. Ivane Jagić, također nastavnice hrvatskog jezika i etike.

Čitav niz uzbudljivih tema i aktivnosti iz Gimnazije Vukovar koordinirala je profesorica informatike Sanja Pavlović Šijanović uz gošće iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije, policijske službenice za prevenciju Marinu Bukal i Mirnu Marić, koje svake godine na ovaj dan, odvoje vrijeme i posvete ga vukovarskim gimnazijalcima kako bi odgovorile na učenička pitanja povodom sigurnijeg korištenja interneta.

Webinar je pratilo više od 60 škola i 2000 učenika koji su imali priliku čuti, uključiti se i dati svoj osvrt na niz raznolikih tema vezanih za prednosti i nedostatke interneta, mogućnosti komunikacije korištenjem interneta, zaštitu osobnih podataka, internetske prijevare, nasilje preko interneta, moguće opasnosti i zamke društvenih mreža te načine zaštite vlastite privatnosti.

Učili smo o stvaranju, poštovanju i povezivanju nastojeći internet učiniti boljim mjestom zajedno s još 60-ak škola iz cijele Hrvatske. Ugođaj su upotpunila i obraćanja ravnatelja Industrijske strojarske škole, Zagreb, prof. TZK-a Nenada Pavlinića i ravnatelja Gimnazije Vukovar, prof. TZK-a Davora Šijanovića, u kojima su istaknuli važnost ovakvog vida suradnje i važnost sigurnog korištenja internetskih prostora, i za djecu, i za nas odrasle. Pogledajte kako nam je bilo: https://youtu.be/IrmZRi9AIHQ

Osim webinara, koji je izravno iz Industrijske strojarske škole i Gimnazije Vukovar uz tehničku pomoć Mate Sabola, nastavnika strojarske skupine predmeta i Josipa Filića, nastavnika praktične nastave odaslan u mnoštvo škola u Republici Hrvatskoj, u Industrijskoj strojarskoj školi je organizirano još aktivnosti za učenike povodom Dana sigurnijeg interneta.

Psihologinja škole Tanja Dumbović i pedagoginja Katarina Savić su s učenicima svih prvih razreda održale niz višednevnih edukativnih radionica na temu važnosti odgovornog korištenja interneta, kao i primjerenog načina komuniciranja na društvenim mrežama. Tijekom provođenja radionica, učenici su bili upoznati s potencijalnim rizicima i opasnostima prisutnim na internetu.

Tako su bili u prigodi raspravljati o mogućnosti lažnog predstavljanja drugih korisnika, elektroničkom zlostavljanju (cyberbulling), izloženosti uznemirujućim i nepristojnim porukama kao i pretjeranoj izoliranosti mladih zbog prečestog korištenja interneta. Posebno su istaknuta pravila lijepog i odgovornog ponašanja na internetu kao prvi korak u prevenciji nepoželjnih situacija te kome se mogu obratiti za pomoć ukoliko se nađu u opasnostima. U provođenju radionica od velike pomoći su bile ove mrežne stranice:

Vezano za te radionice, u školskoj knjižnici uz knjižničarku Tanju Novak Pavić održale su se dvodnevne kreativno-edukativne radionice na kojima su učenici prvih razreda izrađivali plakate i prezentacije o sigurnijim postupcima korištenja interneta, a  koje će biti javno prikazane svim učenicima. Učenici su također u školskoj knjižnici na Dan sigurnijeg interneta 6. veljače ispunjavali internet kviz u organizaciji Centra za sigurniji internet.

Gimnazija Vukovar sa svojim profesoricama Sanjom Pavlović Šijanović, Karolinom Dvojković i Kristinom Kristek, bila je zadužena za izradu popratnih materijala poput brošura, plakata i video zida. Za potrebe izrade brošura korišten je FlipSnack (http://www.flipsnack.com/), a on je jedan od online alata koji pripadaju velikoj cjelini Fliptoolsa. Spomenuti alat omogućuje korisniku stvaranje digitalne knjige koja može biti postavljena na različite mrežne stranice, blogove ili jednostavno pregledavana pomoću poveznice, pri čemu program koristi pretvorbu isključivo PDF dokumenata u online knjige.

FlipSnack zasigurno doprinosi konstruktivnoj, dinamičnoj i zanimljivoj interakciji između učenika i nastavnika. Plakati su izrađivani također u besplatnim aplikacijama koje omogućuju kolaboraciju, suradnju i vizualizaciju informacija, odnosno integraciju detalja i pregleda, poput piktocharta http://piktochart.com/, photovisija https://www.photovisi.com/ i glogstera http://edu.glogster.com/ . Video poruke učenici su snimali i lijepili na zid koristeći alat Flipgrid https://info.flipgrid.com/.

Nekoliko primjera učeničkih uradaka – brošura, koje su i tiskane i tako u materijalnom obliku izložene u predvorju škole kako bi bile dostupne svim učenicima i nastavnicima:

Video zid – Flipgrid, Bolji Internet počinje s tobom: https://flipgrid.com/acc7f9

Činjenica da djeca i mladi kroz internetske tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila, pitanje njihove sigurnosti obvezuje nas na aktivnosti kojima ćemo učenike upoznavati s prednostima i nedostatcima interneta te im neprestano pružati sigurne mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Sigurni smo da smo ovim webinarom uspjeli ohrabriti i osnažiti učenike u razvoju kritičkog mišljenja o tome kako na pravilan i siguran način koristiti informacijsko-komunikacijske tehnologije u realnom i virtualnom okruženju.