prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zagrebačka Industrijska strojarska škola na Maker Faireu Zagreb

Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole prezentirali su rad vacuum forming uređaja kojeg su sami izradili te su svojIm kreativnim pristupom primjeni strojarskih tehnologija izazvali veliku pozornost posjetitelja Maker Fairea održanog 12. i 13. listopada 2019. godine u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“.

Maker Faire najveće je i jedinstveno događanje u svijetu koje se održava od 2006. godine i od tada je održano 200-tinjak  istovjetnih događanja. Maker Faire obiteljski je festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, a sve pod pokroviteljstvom Maker pokreta. Bilo je to događanje otvoreno za javnost i usmjereno na čitavu regiju.

Uz izlagače iz Slovenije, Austrije, Italije i Srbije, te  organizirani dolazak iz Bosne i Hercegovine, bili su prisutni i izlagači iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika. Nekoliko tisuća posjetitelja moglo je razgledati i isprobati svoju vještinu na  oko 70 projekata koje je predstavilo više od 200 „makera“.

Maker Faire također je i okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, a među njima ćete naći nastavnike, majstore, hobiste, pripadnike znanstvene zajednice, inženjere, znanstvene klubove, umjetnike, studente i komercijalne izlagače. To je skup fascinantnih znatiželjnika koji uživaju u učenju i nesebičnom dijeljenju znanja.

Svi ti „makeri“ dolaze na ova događanja pokazati svoje radove i podijeliti svoje znanje s publikom i istomišljenicima. Maker Faire primarno je orijentiran na tehnologije budućnosti, ali su se mogle vidjeti inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva.

Hrvatska udruga FabLab, već nekoliko godina aktivno sudjeluje u Maker Faire događanjima širom EU, od Barcelone i Rima, do Beča, Trsta, Ljubljane i sva ta iskustva željeli su dovesti i u Zagreb. Motivirajući učenike zagrebačke Industrijske strojarske škole na nove projekte nastavnici im pokušavaju približiti način razmišljanja udruge FabLab: vaš tata radi na automobilu, a on čak nije ni automehaničar, vaša baka dolazi s najkreativnijim receptima u kuhinji, vaš susjed kompostira i uzgaja nevjerojatne vrtne proizvode, vaša mama stvara prekrasne rukotvorine, djeca vaše susjede grade LEGO objekte i modele, tvoj prijatelj programira neobičnog robota, prijatelj tvog prijatelja je drvodjelac, tvoja mlađa sestra radi odjeću za svoje lutke i gradi kućice za lutke, tvoj učitelj izrađuje svjetiljke od otpada i može popraviti bilo koji uređaj ili stroj. Mnogo toga može se napraviti, korisno ili samo za zabavu.

Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole na Maker Faireu su, uz pomoć nastavnika, prezentirali  rad vacuum forming uređaja za izradu kalupa za odljevak u koji se ulijeva rastopljena baza sapuna kako bi se dobio gotov proizvod – personalizirani sapun za posjetitelja. Posjetitelji su sami birali kalup, boju i miris za sapun.

Učenici su brojnim posjetiteljima Maker Fairea objašnjavali da je područje primjene vacuum forming uređaja doista široko. Uređaj je primjenjiv za osobne potrebe, ali i za manje radionice.

Upotrebom uređaja moguće je proizvoditi različite željene oblike sapuna koristeći termo foliju za izradu kalupa, a mogu se izrađivati i male posudice za cvijeće ili je čak, u kontroliranim i higijenskim uvjetima, moguće izraditi kalupe u koje se može ulijevati rastopljena čokolada kako bi se dobile čokoladne praline. Jedna od mogućnosti je i ulijevanje smjese gipsa i vode u kalup kako bi se lijepljenjem magneta na gipsani odljevak dobio promotivni proizvod – magnet za hladnjak.

Važno je imati dobar kalup tj. zanimljiv model za oblikovanje kalupa. Uređaj je siguran za okolinu, ne proizvodi štetne plinove, nije previše bučan, a i ekonomičan je jer mu se potrošnja električne energije kreće na razini potrošnje usisavača i grijača za kućanstva s obzirom na to da su to jedina dva električna dijela uređaja.

Učenici izlagači, ali i svi ostali „makeri“ ostvarili su jedan od najvažnijih razloga zašto je Maker Faire Zagreb organiziran –  podizanje svijesti o „makers“ kulturi kako bi se ljudima pokazalo tko su kreatori, što oni rade i time ih potaknuli na promišljanje jesu li i oni sam „makeri“.

Stvaranje je oduvijek bilo dio ljudskog života i to je jasno pokazano na prvom Maker Faireu Zagreb okupljanjem najšireg kruga predstavnika „makers“ kulture, ne samo onih koji se bave suvremenim digitalnim tehnologijama, već i onih koji svojim tradicionalnim vještinama mogu biti inspirativni za nove inovativne projekte.