prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zanimljivosti iz svijeta prirode

Tko su „staklene“ žabe, što radi „svjetleća“ riba, koji je najteži kukac na svijetu, što je sladoledna mahuna, gdje se nalazi najveća skupina sisavaca na Zemlji, koje životinje su prave mudrice a koje su najglasnije? Saznajte u nastavku.

Najteži kukac na svijetu je onaj naziva golijat (Goliathus sp.). Živi u tropskim područjima Afrike, a velika ličinka ovog kukca može težiti i 100 grama, koliko teži i jedan odrasli kos!

kukac Golijat

Golijat (Goliathus sp.)

Drvo sladolednih mahuna raste u Srednjoj i Južnoj Americi, a naziv je dobilo po mahunama velikim i do 1 metar koje sadrže slatku, sočnu bijelu pulpu teksture vate i okusa poput sladoleda od vanilije. Osim što su joj plodovi ukusni slatkiši, ovo veliko drvo stvara i mnogo lišća koje sprječava eroziju tla.

sladoledna mahuna

Sladoledna mahuna

U vlažnim šumama Srednje i Južne Amerike obitavaju staklene žabe. Ove noćne životinjice prozirna koža čini teže uočljiva grabežljivcima. Kroz kožu se lako mogu vidjeti probavni organi, čak i srce koje kuca.

staklena žaba

“Staklena” žaba

Većina riba sa svjetlećim organima živi u dubokim vodama, no u plićacima sjeveroistočne Azije živi riba bljeskalica. Ispod očiju smješteni su svjetlosni organi ispunjeni bakterijama koje stvaraju svjetlo zbog čega ova riba izgleda kao da ima dodatni par demonskih očiju. Prednja strana svakog organa je prekrivena crnim pomičnim naborom kože kojim „pale i gase“ svjetlo. Kad ih proganja neki grabežljivac, ove ribe koriste manevar “žmigni i briši”- najprije pojure u jednom smjeru s upaljenim svjetlima, tada ih ugase i naglo kreću u potpuno drugom smjeru, što mogu ponoviti i do 75 puta u minuti, ostavljajući zbunjenog grabežljivca da ih uhvati ako može.

riba bljeskalica

Svjetlosni organi ribe bljeskalice

Pećinari se najviše vole odmarati. Tipični pećinar provesti će 95% svog vremena ležeći na suncu. Često izgledaju kao da su se jednostavno bezbrižno izvalili na prvu zaravan, no obično jedan član skupine drži stražu. Iako izgledom podsjećaju na kunića ili ovećeg zamorca, njihovi najbliži živući rođaci su slonovi i morske krave.

pećinar

Pećinar odmara na kamenu

Nilski konji su prave mudrice – proizvode svoj vlastiti „losion“ za sunčanje u obliku ljepljivog crvenkastog znoja. Jedan od sastojaka također sprečava rast bakterija. To je veoma korisno za ratoborna stvorenja poput njih, uvijek prepunih posjekotina, ogrebotina i ugriza, jer se rane rjeđe inficiraju bakterijama i lakše zacijele.

nilski konj

Nilski konj uživa u rijeci u nacionalnom parku u Keniji

Najotrovniji pauk na svijetu je australski pogrebni pauk (Atrax robustus). Vrlo je agresivan, ima zube dugačke 6 milimetara te njegov otrov može ubiti čovjeka u vrlo kratkom vremenu. Često se zna naći i u blizini kuća i naselja! No bez brige, stanište ovog strašnog pauka je istočna Australija.

pauk

Australski pogrebni pauk pokazuje svoje oštre čeljusti

Najbučnije životinje na kopnu su majmuni urlikavci. Njihov zov zvuči kao mješavina lavljeg rikanja i laveža pasa, a njime obilježavaju teritorij. Kad u zoru ili predvečerje skupina urlikavaca održava svoj koncert, njihova galama može se čuti i na udaljenosti od 5 kilometara!

Buku majmuna urlikavaca poslušajte ovdje!

majmun urlikavac

Mužjak majmuna urlikavca u brazilskoj šumi

Da je žirafa najviša životinja na svijetu, to sigurno znate. Visina im donosi neke prednosti: mogu se hraniti lišćem i pupovima koje malo koja životinja može doseći, a lakše će i uočiti neprijatelje koji se približavaju. Žirafina visina ima i svojih mana: da bi se mogle napiti vode moraju raširiti noge i sagnuti vrat, a tada ih često napadaju grabežljivci jer je žirafi potrebno dosta vremena da se uspravi iz tog čudnog položaja i počne bježati. Srećom, žirafe moraju piti vodu tek svakih nekoliko dana zahvaljujući sočnim biljkama kojima se hrane.

žirafa

Žirafe u pognutom položaju kako bi mogle doći do vode