prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Započeo je Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba

Međunarodni tjedan Gluhih različitim aktivnostima slave zajednice gluhih osoba diljem svijeta. Tim aktivnostima na sudjelovanje pozivaju se svi zainteresirani: obitelji, vršnjaci, državna tijela, profesionalni tumači/prevoditelji znakovnih jezika i organizacije osoba s invaliditetom.

Svjetska federacija Gluhih (WFD) je u Rimu 1958. godine pokrenula inicijativu Međunarodnog tjedna gluhih (#IWDeaf2019). Svake godine posljednji tjedan u rujnu tom se inicijativom podiže globalna svijest o ljudskim pravima Gluhih.

Kao dio Međunarodnog tjedna Gluhih, 23. rujna svake godine, slavi se i Međunarodni dan znakovnih jezika (#IDSL2019), koji je priznala Opća skupština UN-a. Cilj proslave ovog dana je podići svijest o znakovnim jezicima i jačati njihov status.

Znakovni jezik nužan je preduvjet koji osigurava potpuno uključivanje Gluhih u zajednicu i potpuno ostvarivanje ljudskih prava Gluhih.

Država treba pružiti potporu za rano učenje znakovnog jezika, omogućiti inkluzivno, kvalitetno i dvojezično obrazovanje i pružati financijsku podršku za profesionalnu obuku tumača/prevoditelja znakovnog jezika kako bi se omogućila inkluzija Gluhih u društvu.

Nužno je zakonski prepoznati znakovne jezike kao službene jezike kako bi se gluhe osobe uključile u društvo. To zakonsko priznanje pomaže u provedbi i ostvarenju prava koja su istaknuta Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom (UNKPOSI) i Agendi 2030, gdje se ostvaruje moto „Ništa o nama bez nas“ kao „Ne zanemarimo nikoga“.

Hrvatski sabor je priznao hrvatski znakovni jezik 10. srpnja 2015. Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj! Iako zakonski priznat, potrebna je stalna popularizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti hrvatskog znakovnog jezika za zajednicu Gluhih.