prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Završeno prvenstvo Hrvatske u sudokuu za osnovne i srednje škole

U subotu 4. prosinca u Vodicama je održana završna razina Prvenstva Hrvatske u sudokuu za osnovne i srednje škole, u organizaciji Hrvatske Mense i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Plasman na završno natjecanje izborilo je 80 najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola, temeljem rezultata regionalnih natjecanja, na kojima se za odlazak u Vodice borilo 665 učenika, od ukupno 4780 koliko je sudjelovalo u prvom krugu, školskim natjecanjima.

Učenici su se prema dobi natjecali u tri kategorije: bistrići (I.-IV. razred OŠ), kadeti (V.-VIII. razred OŠ) i juniori (I.-IV. Razred SŠ).

Na državnom natjecanju u Hotelu Olympia u Vodicama sudjelovalo je po 40 kadeta i juniora, dok je za bistriće regionalna razina bila finalna. Petak je bio rezerviran za logičku radionicu, u kojoj su učesnici imali priliku rješavati razne logičke slagalice, a navečer je održan pub kviz. Nastupilo je 13 ekipa, a u pripetavanju slavonske Kulenove seke su bile bolje od Istrijana, dok su treći bili Splićani Antonio i MIOC.

U subotu se održalo natjecanje u sudokuu. Sudoku zadaci su raspoređeni u 4 cjeline: brzinac, klasika, varijacije i matematika, s kojima su se prvi u koštac uhvatili osmoškolci, da bi dobili poredak najboljih kadeta: 1. Iva Rabar (7.r. OŠ Vidikovac, Pula – 519), 2. Fran Marčec (6.r. V. OŠ Varaždin – 429) i 3. Ida Mikulin (8.r. OŠ Lučko – 219 bodova). U ekipnom natjecanju nastupile su 4 ekipe: 1. OŠ Brestje, Sesvete (1281), 2. OŠ Kamen-Šine, Split (954), 3. OŠ Čavle (907) i 4. OŠ Viktor Car Emin, Donji Andrijevci (504 boda – samo 3 člana).

Poslije podne su nastupili srednjoškolci, kojima su zadaci malo otežani u odnosu na kadete, a plasman najboljih juniora je bio: 1. Tina Bratim (2.r. III. Gimnazija Split – 548), 2. Magdalena Mihalić (4.r. Gimnazija Karlovac – 484) i 3. Anja Vađić (4.r. XV. Gimnazija Zagreb – 469 bodova). U ekipnom natjecanju su također nastupile 4 ekipe uz sljedeći plasman: 1. III. Gimnazija Split (1658), 2. XV. Gimnazija Zagreb (1488), 3. Gimnazija i strukovna škola Juraj Dobrila, Pazin (1254) i 4. SŠ Marko Marulić, Slatina (774 boda – samo 3 člana). Pobjeda Tine Bratim iz Žrnovnice nije iznenađenje, obzirom da ona već ima dva juniorska nastupa na svjetkom prvenstvu.

Za bistriće je regionalna razina bilo završno natjecanje, a prema zbirnoj redosljednici najbolji su bili: 1. Melany Magdić (4.r. OŠ Vladimir Nazor, Duga Resa – 337), 2. Natan Milat (4.r. OŠ Izidor Kršnjavi, Zagreb – 329) i 3. Marin Šarić (4.r. OŠ Žnjan-Pazdigrad, Split – 308 bodova). Od 82 škole, njih 52 su imale ekipe od 2 ili 3 člana, a poredak je: 1. OŠ Žnjan-Pazdigrad, Split (681), 2. OŠ Manuš, Split (629) i 3. OŠ Vladimir Nazor, Čepin (613 bodova).

Podsjećamo, sudoku je popularna logička igra.Naziv dolazi od japanskog „Su ji WaDokushin Ni Kagiru“, ali njezino podrijetlo nije japansko. Igra je objavljena u osamdesetim godinama 20. stoljeća pod nazivom „Mjesto broja“ (Number Place) u američkom časopisu za mozgalice i postala je popularna u Japanu. Ali, prava eksplozija dogodila se 2005. kada se sudoku proširio cijelim svijetom i postao masivno popularan. Danas je sudoku jedna od najslavnijih i najobjavljivanijih igara u časopisima, novinama i na internetu.