prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zbližavanje škola slavnog imena

Hrvatske škole nose mnoga slavna imena. Među češćima su škole s imenima braće Radić, Antuna Mihanovića, Franje Tuđmana, Ivana Gorana Kovačića, Ljudevita Gaja, Matije Gubca i drugih. Na tom se popisu nalazi i nekolicina nazvana po članovima slavne plemićke obitelji Zrinski. Prije godinu dana dvojica profesora povijesti oblikovala su ideju za povezivanje “Zrinskih” škola. Tako je 26. travnja 2013. Osnovna škola Petra Zrinskog iz Jalžabeta posjetila Osnovnu školu Petra Zrinskog iz Šenkovca.

Povodom obilježavanja spomendana 30. travnja, Dana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Dana Međimurske županije, tridesetak učenika u pratnji nastavnika je prešlo Dravu kako bi upoznali nove prijatelje u istoimenoj školi. U prigodnom programu učenici obiju škola su prezentirali povijest svojih škola i kraja iz kojeg dolaze. Prezentaciju OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca možete pogledati ovdje:

Ravnateljice Vesna Kalša i Vesna Vuković su razmijenile prigodne poklone koje su izradili učenici. 

Učenici obiju škola su imali prilike uživo čuti novo snimljenu pjesmu “Drago moje serce” koja je nastala na temelju posljednjeg pisma što je Petar Zrinski večer prije pogubljenja poslao svojoj Ani Katarini. Autorica teksta je profesorica Marijeta Stevanović, a uglazbio ju je profesor Vladimir Novak. Pjesmu uz foto kolaž možete poslušati na ovom linku.

– Danas se pomalo izgubio duh nekadašnje suradnje i međusobnog pomaganja među školama. Nadam se da ćemo ovim projektom trajnije povezati naše škole na obostranu korist svih učenika i djelatnika te da će nam se pridružiti i ostale škole istog imena. – rekao je Milivoj Dretar, jedan od dvojice inicijatora projekta i profesor povijesti u OŠ Petar Zrinski Jalžabet.

Vrhunac zajedničkog druženja je bio kviz znanja u kojem su se tročlane ekipe šestih razreda natjecale u poznavanju života slavnih članova obitelji Zrinski. Svi sudionici su primili prigodne poklone.

Gostujući učenici su potom posjetili ostatke samostana sv. Jelene sa mauzolejem Zrinskih i Muzej Međimurja Čakovec.

Profesor povijesti škole domaćina ovog susreta Miljenko Hajdarović ističe: “Ovo je samo prvi korak u ostvarivanju mnogo većih potencijala suradnje. Škole istih imena mogu se povezati na svim razinama od međusobnih projekata, razmjene učenika i nastavnika, gostovanja i dr. Naše škole mogu u godinama pred nama pokušati pronaći partnera u recimo mađarskom Sigetu za Comenuis projekt. Ovakvi projekti daju veliki doprinos poticanju ljubavi i istraživanja prema rodnom kraju. Vjerujem da u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave i turističkom zajednicom možemo potaknuti i turistički segment. Projekt “Naše ime” koji smo sada finalizirali može poslužiti i kao ogledni primjer suradnje drugih škola na međunarodnoj razini. Zašto recimo ne bi povezali OŠ Nikole Tesle iz Zagreba, Rijeke ili Gračaca sa istoimenim školama u Beogradu, Derventi, Zvorniku, Vinči ili Pribojskoj Banji.”