prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Znanstveno podne 2019.

Zagrebačka OŠ Jure Kaštelana i ove je godine organizirala Znanstveno podne. Događanje je to koje ima cilj popularizirati prirodne predmete među učenicima razredne nastave.

Ove godine Znanstveno podne je održano 30. travnja, a popularizirali smo prirodu/biologiju, kemiju, fiziku, astronomiju, ekologiju i informatiku a pokuse i aktivnosti osmislile su profesorica fizike i informatike Vlatka Jeras te profesorica biologije i kemije Ivana Šestan Šarić.

Na Znanstvenom podnevu sudjelovalo je stotinjak učenika od prvog do četvrtog razreda, a u ulozi pomagača okušalo se 22 učenika sedmih i osmih razreda.

Učenici su unutar dobnih skupina bili podijeljeni u grupe, a svaka je grupa trebala izvesti zadani pokus ili aktivnost. Po završetku, učenici su prelazili na sljedeći pokus ili aktivnost i tako redom dok nisu izveli sve pokuse i aktivnosti, pojedinačno ili kao grupa. Kod svakog pokusa ili aktivnosti na raspolaganju je bio pomagač koji je na primjeren i unaprijed dogovoren način objasnio što se i zašto događa.

Svi učenici prvog i drugog razreda izveli su po dva fizikalna pokusa, te po jedan iz područja prirode/biologije, astronomije i kemije. Upoznali su se sa snagom vode, limunom kao podmornicom, dugom, otkrili su tajne poruke te istraživali zviježđa našeg nočnog neba.

Učenici trećeg i četvrtog razreda izvodili su dva fizikalna pokusa, te po jedan iz područja prirode/biologije, kemije, astronomije i informatike. Kroz pokuse su se družili s Kartezijevim roniocem, sjenama, olovkama su bušili vrečicu napunjenu vodom, a pri tome ostali suhi. Upoznali su se s mikroskopom i pogledali stanice kroz njega, dokazivali ugljikohidrate u namirnicama, proučavali mjesečeve mijene. Prepoznali su EE otpad te načine i važnost njegovog zbrinjavanja, upoznali računalne viruse i kako se zaštiti od njih ali i kako se ponašati na mreži te programirali kodirajući svoj Micro:bit.

Atmosfera je i ove godine bila odlična. Učenici veseli, znatiželjni, nasmijani i voljni sve isprobati. Na kraju smo ih pozvali da nam se i sljedeće godine pridruže.