prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zoonoze – bolesti prenosive sa životinja na djecu

Privrženost nekog drugog bića poseban je osjećaj koji svi volimo, a naročito djeca, koja se kroz igru pokušavaju sporazumjeti i brinuti o svome kućnom ljubimcu. To je osjećaj brige kroz koji dijete uči poštovati svijet oko sebe, jer ne kaže se bez veze, ako ne voliš životinje ne voliš niti ljude.

Premda su višednevne šetnje ili odlazak na dug put ponekad svojevrsno opterećenje, posjedovanje kućnog ljubimca je uvijek velika radost i zadovoljstvo čitavoj obitelji.

Jedna od negativnih strana posjedovanja kućnog ljubimca su zoonoze. Zoonoze su zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, te mogu prelaziti sa jednih na druge i obrnuto.

Naša genetska karta ne dozvoljava većini zaraznih bolesti da prelazi sa životinje na čovjeka, ali manji broj njih je ipak univerzalan.

Najčešće zoonoze

 1. Bolest mačjeg ogreba je bakterijska infekcija koju u 90% slučajeva prenose mačke, a pune rjeđe i psi. Ta bolest je obično povezana s ogrebotinom, ugrizima ili izlaganjima mačjoj slini. Uzročnik je bakterija imena Bartonella Henselae. Kod većine oboljelih na koži se stvara jedna ili više papula koje traju  od 1-3 tjedna. Nakon 2-3 tjedna javljaju se regionalno povećani limfni čvorovi. Istodobno sa povećanjem limfnih čvorova javljaju se opći simptomi (umor, glavobolja, gubitak teka, povišena temperatura). Bolest je obično samoizlječiva, rjeđe komplikacije su upalne promjene na jetri i slezeni ili čak na srčanim zaliscima i na mozgu, a to je njen atipični oblik. Ukoliko povećani limfni čvorovi duže potraju liječi se antibioticima (rimfapicin i azitromicin).
 2. Mikrosporoza je gljivična infekcija kod životinja, a čovjeka može zaraziti jedna vrsta i to Microsporum canis koji se nalazi kod mačke i kod psa. Prenosi se dodirom zaražene životinje. Zaražena područja su obično bez dlake uz ljuštenje kože. Zaraženi dio kože čovjeka je razmjerno pravilno okrugao s točkastim crvenim rubom, a u sredini je koža suha i ljuskava te izrazito svrbi. Često se nalazi na rubovima vlasišta gdje tada kosa zna otpasti. Liječi se antimikoticima  (lijekovi protiv gljivica) u obliku krema, a ako ne prođe u roku par tjedana uzimaju se antimikotici, ali peroralno (na usta).
 3. Salmonela i Kampilobakter jejuni su crijevne bakterije. Salmonela se najčešće prenosi zaraženim namirnicama životinjskog porijekla, dodirom sa životinjama kliconošama ili njihovim sekretima te preko kontaminiranih kokošjih jaja. Kampilobakter se prenosi preko izmeta, vode te nepasteriziranog mlijeka. Simptomi za ove bolesti su isti: proljev, povraćanje, vrućica i bolovi u trbuhu. Liječe se antibioticima.
 4. Trihineloza je bolest uzrokovana parazitom Trihinella spiralis koja se nalazi najčešće u mišićima svinje rjeđe u ostalih životinja. Čovjek se zarazi kada pojede nedovoljno skuhano, nedovoljno pečeno meso ili mesne proizvode od zaraženih životinja sušenih na dimu. Čovjek nakon zaraze ima opće simptome, bolove u trbuhu koji duže traju. S vremenom se ličinka učahuri u mišiće, pa osobu bole mišići, a naročito očni kapci. S vremenom kod oboljelog se mogu stvoriti komplikacije na srčanom mišiću, mozgu i plućima. Bolest nije tipična za djecu jer ju mogu dobiti svi koji konzumiraju nedovoljno obrađeno meso. Liječenje je teško i dugotrajno.
 5. Bjesnoća je akutna zarazna bolest uzrokovana virusom iz porodice rabdovirusa. Prenosi se ugrizom sa zaražene životinje na čovjeka. Najopasnija je od svih zoonoza jer je neliječena izuzetno smrtonosna. Vrijeme inkubacije traje 2-4 tjedna. Nakon toga slijede 3 faze bolesti koje zajedno traju oko 7 dana. Simptomi su grčenje mišića, naročito glave i vrata i obilno slinjenje. U uznapredovalom stadiju lijeka nema te se prilikom ugriza životinje za koju sumnjamo da je oboljela od bjesnoće ljudima odmah daje hiperimuni serum. Važno je znati da su životinje u prvom stadiju bolesti izuzetno pitome i daju se «maziti», što je netipično za životinje u divljini kao što su zec ili lisica te time predstavljaju veliku prijetnju maloj djeci.
 6. Tularemija je zarazna bolest koju prenosi bakterija Francisela tularensis. Premda su mnoge životinje potencijalni nosioci te bakterije čovjek se redovno zarazi od sekreta zeca te kontaminiranom vodom i hranom od zečjeg izmeta. Rjeđe bakterija može uči u respiratorni trakt ili kroz kožu trljanjem ili ubodom krpelja koji je boravio na životinji. Manifestira se naglim povećanjem temperature s ulkusom na koži, povećanim limfnim čvorovima i problemima s disanjem ili s probavom ovisno o mjestu ulaska. Liječi se streptomicinom, a dijagnosticira se nalazom bakterija u rani ili specifičih protutijela u krvi.
 7. Q-groznica je bolest uzrokovana rikecijom Coxiella burnetti. Čovjek se najčešće zarazi udisanjem prašine i kontaminiranim izlučevinama ovce, koze ili krave. Rjeđe se prenosi krpeljima sa zaražene životinje. Bolest se očituje naglim povećanjem temperature, glavoboljom iza oka, te znojenjem. Često nastaju promjene na plućima koje su slične atipičnoj pneumoniji.
 8. Psitakoza je poznata i kao papagajska groznica. Prenosi se dodirom sa zaraženim ptičjim izmetom ili prašinom koja se skuplja u ptičjem kavezu. Psitakoza je više naziv za zaraze od egzotičnih ptica dok se kod ostalih ptica naziva ornitoza. Simptomi su kašljanje, visoka temperatura i glavobolja. Liječi se tetraciklinom, a uzročnik je Chlamydia psitacii.
 9. Toksoplazmoza je parazitarna bolest, a uzročnik je Toksoplasma gondii u svojem stadiju spore. Bolest nastaje uzimanjem sirovog mesa, hrane ili vode koja je zaražena sporama iz mačjeg izmeta. Tipični prijenos je s kontaminirane ploče za rezanje mesa koja se neočišćena koristi za rezanje salate, te se tako unese u organizam. Najvažniji prijelaz je s trudnice na plod, koji još nema stvorena protutijela te su takvoj djeci naročito ugrožene oči i mozak. Osim za plod parazit je praktički bezopasan za čovjeka kod kojeg infekcija prolazi uz blage opće simptome uz stvaranje trajne imunosti. U Hrvatskoj nema sustavnog testitanja trudnica na toksoplazmozu, za razliku od nekih drugih europskih zamalja (Slovenija, Belgija…). Trudnica se liječi antibioticima, a dijete do prve godine života.
 10. Toksokaroza je bolest uzrovana parazitoam Toxacara canis (mala pseća glista) koja živi u crijevu psa i mačke. Prenosi se preko jajašaca izlučena izmetom životinje koje često kontaminiraju zemlju ili pjesak u dječjim igralištima. Bolest je dosta opasna obzirom da u stadiju larve paraziti kruže cijelim tijelom pa mogu završiti u oku i u mozgu. Simptomi su vrućica, kašljanje, povećana jetra, osip, otečeni limfni čvorovi te nalaz živih parazita u stolici djeteta. Liječi se mebendazolom.
 11. Šuga je bolest koja je uzrokovana grinjama, prenosi se sa zaraženog psa ili mačke. Uzročnik u pasa je šugarac Sarcoptes canis, te kod mačke Notoedres cati. Bolest je skoro potpuno bezopasna, a uzrokuje tek blagi svrbež koji traje svega par dana jer su grinje izuzetno osjetljive na vanjske uvjete.

U ovih 11 bolesti zahvaćeno je područje velike većine oboljenja koji kućni ljubimci prenose na djecu. Zapravo uz pravilnu skrb samih ljubimaca te uz savjesno ponašanje njihovih malih vlasnika, te naravno pravilnu edukaciju i održavanje higijene niti jedna od tih bolesti ne bi trebala predstavljati opasnost, a time niti izgovor da se ljubimac ne pridruži obitelji.

Dinko Kolarić, dr. med

Literatura:
1. Srebočan,V., Vetrinarski priručnik, Medicinska naklada, Zagreb, 1996.  
2. Cvetinić,S., Bakterijske i gljivične bolesti životinja, Medicinska naklada, Zagreb, 2002.

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.