prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zoran Vakula podučava male Žrnovce o meteorologiji

Gostovanje čuvenog hrvatskog meteorologa Zorana Vakule u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali razvedrilo je učenike Osnovne škole Ante Curać Pinjac iz Žrnova. Učenici su tijekom predstavljanja meteoslikovnica puno naučili i dobro se zabavili.

Učenici 3. i 5. razreda su sudjelovali na predstavljanju meteoslikovnica poznatog hrvatskog meteorologa Zorana Vakule. Učenici su sa zanimanjem slušali o zanimljivostima i pojavama u Zemljinoj atmosferi te o načinima utjecaja tih pojava na vrijeme. Predstavljanjem priča: “Pahuljasta“, „Sunčasta“, „Vjetropirasta“ i „Oblačasta“, gospodin Vakula je na djeci primjeren način opisao nastajanje svih vremenskih pojava. Tema “Pahuljaste” je snijeg – što je snijeg, kako nastaje, kojih sve vrsta snijega imamo, koje su pozitivne i negativne posljedice postojanja snijega, učestalost snijega na Božić u hrvatskim nizinama i planinama, najveće visine snježnog pokrivača u Hrvatskoj…Zanimljivo je bilo čuti kako neki od učenika nisu nikada vidjeli snijeg koji je na otoku rijetka pojava.

“Sunčasta slikovnica” govori o Suncu. Uz djevojčicu Sunčicu djeca uče što je Sunce, njegove prednosti i mane – pozitivne i negativne strane, a navedene su i preporučene zaštitne mjere kod različitih UV indeksa – pokazatelja opasnosti od UV zračenja na kožu. Mali otočani itekako znaju što je sunce. Većina njih ga je osjetila i na svojoj koži poput opeklina, plikova i topline.

Znaju čak i neke domaće lijekove protiv opeklina kao što su jogurt i kantarionovo ulje. “Vjetropirasta slikovnica” govori o vjetru: što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova…Učenici sa otoka i te kako znaju i dobre i loše osobine vjetra. Zimska bura im često ne dozvoljava igru na otvorenom a ljetni maestral pruža ugodno rashlađivanje za vrijeme rućih ljetnih dana.

“Oblačasta slikovnica”, u kojoj je glavni lik djevojčica Vedrana, nazabavan i poučan način upoznaje učenike sa svijetom oblaka! Bilo je zanimljivo slušati dječje poimanje meteoroloških pojava, a i otkrili su kako među njima ima i malih meteorologa. Gospodin Vakula posebno je naglasio važnost poznavanja matematike i fizike u meteorologiji.

Cilj ove serije slikovnica je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije. Autor slikovnica posebno je istaknuo važnost meteorologije u današnje doba kada su sve očitije klimatske promjene i globalno zatopljenje. Vakuline meteoslikovnice odličan su alat u nastavi, a likovi o kojima čitaju dobar poticaj za učenike, da se da se zagledaju u nebo, požele čitati iz oblaka i još jače se zainteresiraju za meteorologiju.