prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

​Mjesec hrvatskoga jezika od 21. veljače do 17. ožujka

Pred nama je Mjesec hrvatskoga jezika, prestižna obrazovna i kulturna manifestacija koja se na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava od 2014. godine.

Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine), 21. veljače, i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine, 17. ožujka.

U Mjesecu hrvatskoga jezika, koji se već niz godina obilježava u Hrvatskoj, ali i svugdje gdje se govori hrvatskim jezikom, posebna se pozornost usmjeruje na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta – hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti.

Institut će i ove godine upriličiti brojne javne događaje, predavanja i predstavljanja naših izdanja u protekloj godini: Hrvatsko vojno nazivlje, Rječnik novinarskoga žargona, Blagorečja Ignaca Kristijanovića, Appendijevu Gramatiku ilirskoga jezika, Igrifikaciju hrvatskoga mrežnog rječnika, Prominsku antroponimiju, monografiju o biblijskim frazemima i brojne druge.

Organizirat će se i Dani otvorenih vrata Instituta te ponovno organizirati Sat hrvatskoga jezika u Institutu – putem interneta i uživo.

Organizatori pozivaju sve govornike hrvatskoga jezika da zajedno s njima obilježe Mjesec hrvatskoga jezika te Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače, koji je na prijedlog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje proglasio Hrvatski sabor u spomen na prvu tiskanu hrvatsku knjigu: Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine.