prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

12. lipnja – Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

“Moramo raditi tako da svako dijete stekne pravo na obrazovanje kako nijedno dijete ne bi moralo raditi da preživi. Cilj je kvalitetno obrazovanje za djecu i rad u humanim uvjetima za odrasle”, poručio je direktor Međunarodne organizacije rada (MOR) Juan Somavia. Više o pročitajte u poruci za 2008. godinu.

U povodu Svjetskog dana protiv izrabljivanja djece, Međunarodni program za iskorjenjivanje rada djece (IPEC), koji djeluje u više od 90 zemalja, objavio je izvješće o radu djece u 34 zemalja. Tijekom cijele godine IPEC provodi kampanju uz geslo “Formula za napredak: Školujte i djevojčice i dječake”.

Međunarodna organizacija rada donijela je 2002. godine odluku da se 12. lipnja obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada. Trenutno, 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina širom svijeta prisiljeno je raditi, podaci su koje u svom današnjem priopćenju navodi Nezavisni hrvatski sindikat.

Najviše djece, njih 122 milijuna, radi na području Azije i Tihog oceana, međutim dječji rad je prisutan i u mnogim industrijskim zemljama. Čak 126 milijuna djece radi na opasnim poslovima ili uvjetima koji su opasni. Njih 1,2 milijuna žrtve su prodaje, a oko 300.000 djece sudjeluje kao vojnici u oružanim sukobima širom svijeta, navodi se u priopćenju. Djeca su prisiljena raditi jer njihov opstanak i opstanak njihovih obitelji ovise o njihovu radu. Iako je dječji rad nezakonit u mnogim zemljama, djeca su i dalje prisiljena raditi i najteže fizičke poslove.

Djeca koja sve to prežive i uspiju odrasti, često nakon 30. godine starosti fizički više nisu u stanju raditi jer su potpuno “istrošeni ljudi” pa ih nakon toga izdržavaju njihova djeca, radeći nerijetko isti posao. Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada posvećen je obrazovanju kao ključnom čimbeniku u borbi protiv dječjeg rada. Školu ne pohađa oko 72 milijuna djece u dobi kad bi trebala krenuti u osnovnu školu. Pristup bilo kakvom obliku obrazovanja toj je djeci gotovo nemoguć pa su, ako odrastu, i zbog toga osuđena na doživotno siromaštvo, najniže, najteže i najslabije plaćene oblike rada.

Prosvjed školaraca u Kambodži

Školarci u Kambodži izašli su na ulice kako bi prosvjednim maršem obilježili 12. lipnja, Svjetski dan protiv dječjeg rada. Djeca prvenstveno apeliraju na roditelje da ih šalju u školu, umjesto da ih prisiljavaju da rade. Petstotinjak djece marširalo je glavnim gradom Phnom Penhom noseći transparente sa sloganima “Djeci nije potreban posao, nego školovanje” i “Dječji rad je nepravedan za djecu”.

Prosvjed je organizirala Međunarodna radnička organizacija kambodžanske vlade. Svjetska banka procjenjuje da je prošle godine oko milijun i pol kambodžanske djece mlađe od 14 godina bilo prisiljeno na rad, često u opasnim uvjetima.