prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

15. travnja – Svjetski dan umjetnosti

Na današnji dan, 15. travnja obilježava se Svjetski dan umjetnosti, a upravo taj dan odabran je zbog rođendana Leonarda da Vincija.

Svjetski dan umjetnosti međunarodna je proslava likovnih umjetnosti, koju je proglasila Međunarodna umjetnička udruga (IAA / AIAP), partnerica UNESCO-a, kako bi promicala svijest o kreativnim aktivnostima širom svijeta. 

Na taj se dan podržavaju veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče osvještavanje raznolikosti umjetničkog izraza te naglašava prinos umjetnika održivom razvoju.

Podsjećamo, Leonardo da Vinci rođen je u Vinciju pored Firence 15. travnja 1452. godine. Bio je talijanski slikar, kipar, graditelj, inžinjer te pisac. Kao dijete, volio je život na selu i glazbu, a u svoje slobodno vrijeme uživao je u crtanju. Prepoznavši talent svog sina u crtanju, otac ga je poslao poznatom slikaru Verrocchiju, u čijoj su radionici stasali brojni umjetnici.

Tu je proveo narednih sedam godina te u tom razdoblju upoznao Botticellija, Pietra Perugina i Lorenza di Credija. Leonardo je potom napustio Firenzu i preselio u Milano gdje je radio na dvoru Ludovica Sforze. U Milanu je Leonardo proveo puno vremena proučavajući fiziku, prirodne znanosti i arhitekturu što je rezultiralo njegovim skicama i tehničkim crtežima. Iz Milana se vratio u Firenzu, a potom odlazi u Rim gdje provodi dvije godine u Vatikanskoj palači baveći se matematikom i anatomijom. Nakon toga odlazi u Francusku gdje ostaje do svoje smrti 1519. godine.