prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

2008. – Međunarodna godina jezika

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 4. siječnja 2008. proglasila je 2008. međunarodnom godinom jezika, objavio je ured UNESCO-a u Veneciji.

“Kao faktor socijalne integracije, jezici igraju i stratešku ulogu u iskorjenjivanju siromaštva i gladi, u potpori književnosti, učenju i životnim vještinama”, kaže se u poruci glavnoga tajnika UNESCO-a Koichira Matsuure.

“Jezici su nužni za ostvarivanje šest ciljeva obrazovanja za sve i za ostvarenje milenijskih razvojnih ciljeva o kojima se UN dogovorio u 2000.”, poručuje Matsuura.

Kulturna raznolikost blisko je povezana s lingvističkom raznolikošću, kao što se kaže u UNESCO-ovoj Univerzalnoj deklaraciji o kulturnoj raznolikosti i u njegovu akcijskome planu, kaže se u Matsuurinoj poruci.

U idućih nekoliko naraštaja više od 50 posto od sedam tisuća jezika na svijetu moglo bi nestati. Manje od četvrtine njih trenutačno je u upotrebi u školama i cyberspaceu, a većina je u sporadičnoj upotrebi, navodi se u poruci. Tisuće jezika, iako ih znaju stanovnici kojima su svakodnevni način sporazumijevanja, nisu prisutne u obrazovnim sustavima, medijima i izdavaštvu, kao ni u javnosti.

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Hrvatske radiotelevizije.